🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig! En av de saker som inte är på plats är kommentarsfältet.

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Twitter för omvärldsbevakning

| | | | Lästid: 3 minuter (3063 tecken)

Massor av Twitter-loggor.

RSS är ett verktyg med specifikt ändamål: Att hjälpa dig hålla koll på dina favoritsajter. Twitter går att använda på olika sätt. För diskussioner, för att sprida länkar - och som komplement till RSS. I en serie texter kommer jag att ha fokus på det senare, med följande ämnen:

Hitta konton att följa #

För att kunna använda Twitter för omvärldsbevakning måste du först se till att ditt twitterflöde fylls med sånt som du är intresserad av. Och det gör du genom att följa rätt konton. Rätt är i det här sammanhanget givetvis ett helt subjektivt begrepp. Jag skriver om it och teknik och är intresserad av svensk media. Därmed är det ämnen som dominerar i mitt twitter-flöde, eftersom de konton jag valt att följa också är intresserade och därmed också twittrar om dem.

Hittar du bara ett eller några relevanta twitterkonton är mycket av jobbet redan gjort. Vilka följer kontot, och vilka följs det av? Vilka hashtaggar använder kontot ofta? Har det några listor du kan titta på?

Samla dem i listor #

I en RSS-läsare går det att sortera prenumerationerna i mappar. På Twitter är motsvarigheten det som kallas för listor. Listorna gör det möjligt att bringa ordning i kaoset som uppstår i takt med att du följer allt fler konton.

Listorna har två andra funktioner som kan vara intressanta att känna till:

  1. De kan vara privata eller offentliga. En privat lista är det bara du som ser, en offentlig kan andra följa. Privata listor skapar du därför för kontosamlingar som du vill hålla för dig själv, medan offentliga listor bland annat kan ses som en service till andra Twitter-användare.
  2. Du kan lägga till konton på en lista utan att följa dem. Det kan dels vara ett sätt att hålla nere volymen i ditt ordinarie twitterflöde, men också ett sätt att följa konton utan att kontoinnehavaren känner till det.

Ett öga på intressanta hashtaggar #

Hashtaggar är ett sätt att ange vilket ämne en tweet handlar om. Det kan vara hashtaggar som lever över tid, eller hashtaggar som blommar upp i samband med exempelvis en konferens för att sedan försvinna igen.

Hashtaggarna är användbara på två sätt: Dels för att följa ett ämne, men också för att hitta andra konton som är intresserade av ämnet.

Använd bra program #

För att få ordning på twitterflödet är det nästan en nödvändighet att lämna webbversionen och istället använda ett program. Alternativ som Tweetbot och Tweetdeck ger en helt annan överblick. Här går det att lägga upp olika kolumner som representerar olika delar av Twitter bredvid varandra. Jag har till exempel en kolumn i Tweetbot för de konton som är mina viktigaste källor på Twitter, samt några kolumner med för mig intressanta hashtaggar.

Bromsa flödet #

Jämfört med RSS kommer Twitter med en stor utmaning: Realtidsaspekten. I din RSS-läsare väntar nya rubriker på dig tills dess att du har tid. På Twitter finns inte något enkelt sätt att “bromsa” flödet. Men det finns andra tjänster som erbjuder den möjligheten.

Med RSS-läsaren Inoreader går det att prenumerera på både Twitter-konton och Facebook-sidor. Och med Ifttt går det att spara tweets till bland annat dokument på Google Drive. Du kan också använda Nuzzel.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]