I avsnitt sex av podcasten Digitalsamtal pratar Carl Heath och jag om varför det är bra att vara duktig på att använda sin dator och mobiltelefon. Den som behärskar tekniken och använder på ett effektivt sätt frigör tid till annat, särskilt om datorn är ett viktigt verktyg i arbetsvardagen. Några avsnitt tidigare hade vi pratat om nätets söktjänster, och hur den som vet hur de fungerar snabbare och lättare hittar det hen letar efter.

Det här är saker som jag både föreläser och skriver om. På Workhack om e-post, för yrkesverksamma journalister och de som pluggar för att bli journalister om både omvärldsbevakning på nätet och digitalt källskydd. I Driva Eget skriver jag återkommande om program och tjänster som gör livet lättare för småföretagare. Och här på min webbplats blir det då och då liknande tips.

När nu Fredrik Wass drar igång #blogg100 för femte året blir det första gången jag hänger på. Utmaningen är att skriva ett blogginlägg 100 dagar i rad.

Varför i år?

Därför att jag har ett ämne. Jag har en hel del tips vad gäller e-post, att göra-listor, omvärldsbevakning och annat att dela med mig av. Jag började med att titta igenom min idélista och hittar massor av program och tjänster som är för smala att skriva artiklar om men absolut värda att dela med mig av i bloggform. Jag la till de grundläggande saker jag tar upp i mina föreläsningar och gärna sprider till fler. Hittade några halvfärdiga bloggutkast som också tangerar det här. Och snart hade jag 74 rubrikutkast klara.

Det kommer bli tips om små appar som löser ett enda problem, längre texter om hur en ska få ordning på både e-post och uppgiftslistor, resonemang om hur du ska tänka när du väljer molntjänster och mycket annat.

Om du inte vill missa något av det jag skriver under #blogg100 kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev Effektivt här nedan. Där kommer jag skicka ut alla inläggen under de kommande 100 dagarna – och när #blogg100 gått i mål fortsätter tipsen att komma den vägen, men med något lägre publiceringstempo.

Hoppas att du kommer att hitta nya, smarta sätt att jobba med dina prylar! Och kom gärna med önskemål om det är något särskilt du vill att jag skriver om.

Imorgon kör jag och alla andra #blogg100-deltagare igång. Mitt första inlägg kommer att handla om e-post, inkorgar och arkiv.