Twitter går att använda på många olika sätt, bland annat för omvärldsbevakning. Ett av de enklaste men samtidigt mest användbara är att tipsa om intressant läsning. Jag hittar något, läser och tycker att fler borde göra det. För att ge artikeln spridning skickar jag därför ut en länk till mina följare på Twitter.

Och det omvända gäller också. Jag väljer själv vilka konton jag följer på Twitter och sannolikheten är därför relativt stor att länkarna som de tipsar om intresserar mig.

Men här finns också en förstärkningseffekt: Ju fler av de konton jag följer som tipsar om samma länk, desto större är chansen att jag är intresserad av den.

Och det är precis det som Nuzzel utnyttjar genom att sammanställa topplistor över länkar som är populära bland dem jag följer. Nyckelordet är jag. Det handlar inte om länkar som är populära på Twitter i stort, utan länkar som de konton jag följer tipsar om.

Hos Nuzzel finns möjligheten att få en daglig sammanfattning via e-post eller ett mail direkt när en länk delas flitigt. Och går man in på Nuzzels webbsida går det att titta på länkar som delades flitigt för några dagar sedan. Via tjänstens app går det att få notifieringar i så fort flera konton jag följer delat samma länk.

Under de två år som jag använt Nuzzel har tjänsten hjälpt mig att hitta många saker som jag annars skulle ha missat. Men en utmaning är att jag följer en rätt spretig samling konton på Twitter.

En del är inriktade på svenska teknikbolag, andra på svensk media, flera skriver mycket om it-säkerhet och så vidare. Jag är intresserad av alla de här ämnesområdena, men vad de länkar till varierar i väldigt stor utsträckning.

Ett sätt att hantera det när jag använder Twitter är att skapa olika ämnesindelade listor. Och det fina är att även Nuzzel utnyttjar listorna. Resultatet är att jag via Nuzzel kan hitta länkar som är populära i mina olika listor.

Kombinationen av ämnesorienterade listor på Twitter och Nuzzel kan jag alltså ha koll på relevanta länktips även när jag inte har möjlighet att ha ens ett halvt öga på twitterflödet.

Vill du inte använda en särskilt tjänst för de här funktionerna finns liknande möjligheter inbyggt i Twitter. Hos Twitter handlar det dock bara om dagliga sammanfattningar via e-post, och inte som hos Nuzzel notifieringar till mobiltelefon eller via e-post så fort en länk får extra snabb spridning. Inte heller har Twitter Nuzzels möjlighet att basera länksammanställningarna på listor. Nuzzel går också att koppla till Facebook, för att även länkar som delas där ska tas med i sammanställningen.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.