Det flesta har idag åtminstone hyfsad kunskap om hur nätets sökmotorer kan användas för att hitta information1. Men att använda en sökmotor är inte enda sättet att hitta information på nätet. Omvärldsbevakning är ett annat sätt.
I en serie texter kommer jag ge mina bästa tips om hur du kan använda nätet för att hålla koll på ämnen som intresserar dig, antingen privat eller på jobbet. Det kommer att bli både generella tankar och idéer men också tips om specifika program och tjänster.
Hur skiljer sig bevakning från att söka?
Omvärldsbevakning är besläktat med att söka, men skiljer sig åt på två väldigt avgörande sätt:
När du söker letar du efter svaret på en specifik fråga. Och det är en aktiv handling.
Omvärldsbevakning handlar inte så mycket om specifika frågor som intresset för specifika ämnen. Och det är något som sker automatiskt i bakgrunden. Du behöver givetvis först skapa ett system som sköter bevakningen åt dig, och det är i högsta grad en aktiv handling. Du behöver med tiden också finjustera systemet. Också det en aktiv handling. Men själva bevakningen, den sker sedan utan att du gör något.
Sen finns det ytterligare en aspekt som skiljer bevakning från sök: Relevans.
Använder du en sökmotor för att leta efter något kan du få samma träfflista om en månad som du får idag. Målet med sökmotorernas algoritmer är att hitta de webbsidor som troligast innehåller det du letar efter. Och har inget bättre dykt upp på nätet mellan dina två sökningar kommer inte heller träfflistan att se annorlunda ut.
Normalt sett är det här inte ett problem. När du har en specifik fråga vill du ha det bästa svaret, inte det senaste.
Men om det är bevakning du vill ägna dig åt är situationen annorlunda. Då har du sannolikt redan koll på det som sökmotorerna anser är det bästa svaret. Det där blogginlägget eller artikeln som precis publicerats men inte tagit sig in på sökmotorns topplista kommer du däremot sannolikt att missa, även om det innehåller saker som är nya för dig2.
Om du lyckats med din omvärldsbevakning däremot, då kommer blogginlägget att dyka upp hos dig strax efter att det publicerats.
Missa inga nya köttbullsrecept
Ett annat sätt att förstå skillnaden på sök och omvärldsbevakning är att tänka på omvärldsbevakning som en ständigt pågående sökning:
Med en sökmotor hittar du de bästa länkarna på nätet som handlar om det du söker efter, till exempel “köttbullsrecept”.
Med ett verktyg för omvärldsbevakning tar du tekniken till hjälp för att om och om igen, och helt automatiskt, göra en sökning efter “köttbullsrecept”. Du kommer då få alla nya köttbullsrecept som tjänsten hittar skickade till dig, utan att du behöver komma ihåg att leta efter dem.
Foto: Santiago Medem
Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.
För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.
Länkar till alla mina tips hittar du här.
[et_bloom_inline optin_id=optin_9]
- Om du vill ha tips utöver de mest grundläggande sätten att söka rekommenderar jag avsnittet Kan du söka? av podcasten Digitalsamtal. ↩
- Det här är en sanning med modifikation: Många sökmotorer har funktioner för att avgränsa sökningen på olika sätt, exempelvis i tid. Du kan tala om att du bara är intresserad av saker som publicerats den senaste veckan eller månaden. Men även om du hör till dem som upptäckt den möjligheten återstår problemet med att en sökning är en aktiv handling, som du måste komma ihåg att utföra. ↩
Skriv en kommentar