Om Twitter ska fungera som verktyg för omvärldsbevakning måste du hitta relevanta konton att följa. Och har du väl hittat ett är det inte svårt att hitta fler.

Sökfunktionen för att hitta de första

Att hitta de första twitterkontona värda att följa går att göra på flera olika sätt. Ett av de enklaste är att söka, antingen med Twitters egen sökfunktion eller på Google. Leta efter personer, tidningar, branschorganisationer eller andra aktörer som är centrala för det område du vill hålla koll på.

När du hittat ett eller ett par konto är du igång. Följ – och leta sen vidare.

Vilka konton följs och följer?

Börja med att gå in på profilsidan för det konto som du just började följa. Där hittar du två flikar: Följer och Följare. Här kan du se vilka twitteranvändare som fångat intresset hos kontot du just började följa, och vilka andra som följer det.

Två bra källor att ösa ur. Både konton som följer och som följs har med största sannolikhet åtminstone ett visst överlapp i ämnen som de twittrar om.

Kolla listorna

På Twitters profilsidor finns också en flik som heter Listor. Här kan du se vilka listor ett konto prenumererar på. Det kan vara listor som kontot själv skapat, eller listor som andra har skapat. Du kan också se vilka listor som konto finns med på.

Ytterligare två bra källor att ösa ur, eftersom det även här finns ämnesband mellan de konton som existerar på samma listor.

Dina favoriters hashtaggar

Om de konton du följer ofta använder en viss hashtagg1 kan det också vara en bra idé att kolla i den. Kanske är hashtaggen som helhet något som du kan ha ett öga på framöver, kanske finns det andra intressanta konton som också använder den ibland.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.


  1. En hashtagg är ett “nyckelord” om inleds med en #. De används för att kategorisera vilket ämne en tweet handlar om.