I takt med att du lägger till nya prenumerationer i din RSS-läsare kommer antalet nya texter som dyker upp i den att öka. Och det är inte otänkbart att RSS-läsaren snart känns som ett e-postprogram med en inkorg som aldrig är tom: Alltid väntar det nya artiklar att läsa.

Men RSS-läsaren ska inte vara en ny inkorg att bli stressad över.

Ett oläst mejl har oftast en avsändare som väntar på ett svar. Men huruvida du faktiskt läser artiklarna i RSS-läsaren är det bara du som vet.

Så släpp stressen. Känns det inte som om du har en chans att komma ikapp, markera allt som läst och börja om från början.

Men prenumerationerna finns där ju för att du ska hitta saker som du vill läsa. Därför behövs ett sätt att gallra i inflödet. Filter och andra funktioner som finns inbyggda i RSS-läsaren är ett självklart verktyg att ta till.

Ett annat är att sortera in prenumerationerna i mappar. Och här är mitt knep att använda en kombination av mappar med prenumeration som handlar om liknande saker och prenumerationer indelade efter prioritet.

Jag har till exempel en mapp som innehåller RSS-flöden från de tjänsteleverantörer jag är kund hos, så att jag inte missar nyheter från dem. Jag har en mapp med RSS-flöden från vänners bloggar. En mapp med RSS-flöden från de webbplatser jag själv jobbar med.

Detta är tre exempel på ämnesinriktade mappar. Resten av prenumerationerna ligger i en av två återstående mappar: Dagligen och Då och då.

Prenumerationerna i Dagligen är de där jag oftast hittar guldkorn. Då och då är alla andra flöden som jag vill ha ett halvt öga på. Det här är också mappen där jag oftast går in och markerar allt oläst som läst och börjar om från noll.

Och så använder jag RSS-läsaren Fever parallellt med Inoreader.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.