🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Minimera antalet inkorgar – och töm dem!

| | | Lästid: 2 minuter (1979 tecken)

Bildmontage med två inkorgar – en fysisk och en digital.

Du är omgiven av inkorgar: E-postprogrammet, sms, Whatsapp och andra meddelandetjänster, röstbrevlådan, ett postfack på jobbet och den fysiska brevlådan där hemma är några exempel. Kanske har du ännu fler.

Om du ska kunna hålla koll på det du ska göra behöver du också hålla koll på det som dyker upp i dina inkorgar. En viktig utgångspunkt är, precis som med e-posten, att inse att vi pratar om “inkorgar” av en anledning.

Inte något av de exempel jag räknar upp ovan är platser där saker och ting är tänkta att ligga kvar. Ändå använder vi många av dem som arkiv. Särskilt de digitala varianterna. De fysiska, däremot, är vi ofta bättre på att tömma.

Men så länge saker och ting får ligga kvar i inkorgarna är det svårt att få en känsla av kontroll. Det finns inte ett ställe att titta på för att komma ihåg vad som ska göras. Istället är det flera inkorgar som måste kollas, om och om igen, för att du ska vara säker på att inte glömma bort något viktigt.

Men för att kunna tömma inkorgarna måste du också vet var du ska göra av det som ligger där. Mycket går att känna igen från hur jag tycker att e-posten ska hanteras: Var sak på sin plats. Saker som ska göras på projekt- eller uppgiftslistan, möten in i kalendern och sånt som ska sparas arkiveras på rätt ställe.

Det finns också en anledning att försöka minimera antalet inkorgar. När det gäller kontaktytorna mot vänner och kollegor kan det vara svårt. En del ringer, andra skickar sms, några hör av sig via Facebook.

Men du har också inkorgar som du fyller själv. Jag hade länge lappar liggande både på jobbet och hemma där jag skrev upp saker som skulle kommas ihåg. Närmsta kuvert fick duga när något dök upp i huvudet.

Lösningen på det? Nöj dig med en lista och lägg den i molnet. Så länge du har mobiltelefonen inom räckhåll, då kan du också skriva ner saker och ting på rätt plats direkt.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]