đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Dina listor ska vara i molnet

| | | LĂ€stid: 2 minuter (2199 tecken)

Ett fotograi pÄ en hand som hÄller ett moln utklippt ur ett papper.

AnvÀnd nÀtet för listorna med projekten du jobbar med för tillfÀllet och alla saker du ska komma ihÄg. Till skillnad frÄn en pappersvariant gÄr den inte att tappa bort. Men framför allt Àr den alltid med dig.

För visst Àr följande scenario möjligt: Hemma vid middagsbordet kommer du pÄ tvÄ saker som mÄste göras nÀr du kommer till jobbet i morgon. För att inte glömma skriver du upp dem pÄ en lapp som du lÀgger pÄ köksbÀnken.

Men kommer du ihÄg att ta med den till jobbet?

Om du istÀllet anvÀnder en nÀttjÀnst Àr det problemet ur vÀrlden.

Med tjÀnsterna fÄr din lista dessutom smarta finesser. Hos mÄnga kan punkterna pÄ listan fÄ en deadline sÄ att telefonen pÄminner dig om vad du ska göra nÀr. Andra kan knyta uppgifter till en geografisk plats, sÄ att du blir pÄmind om att köpa tejp nÀr du befinner dig i nÀrheten av pappershandeln. Att kunna dela listor med dina kollegor Àr en annan bra funktion. Eller att kunna koppla dem till varandra, sÄ att uppgift X inte visas innan uppgift Y Àr avklarad.

SÄ vilken tjÀnst ska du vÀlja?

Todoist Àr ett bra alternativ för den som behöver mÄnga olika listor. Med tjÀnsten Àr det enkelt att dela i dem i grupper, exempelvis för administration, kundprojekt och privatliv, vilket ger en tydlig överblick över vad som ska göras och möjlighet att fokusera pÄ rÀtt sak. Det gÄr ocksÄ att skapa avancerade filter som till exempel visar alla uppgifter mÀrkta med "viktigt" eller har dagens datum som deadline.

Trello har ett upplÀgg som pÄminner om fysiska anslagstavlor. Du kan skapa sÄ mÄnga tavlor du vill, pÄ varje tavla hÀnger du upp dina listor och pÄ varje lista fÀster du kort med sakerna du ska göra. Baksidan av varje kort kan innehÄlla diskussioner med kollegor, kopplade dokument och bilder. LÀs gÀrna boken Personal Kanban för tips om hur Trellos funktioner kan utnyttjas.

Any.do Àr ett enklare alternativ med en egen metodik: Varje dag inleds med ett "Any.do Moment" dÄ anvÀndaren gÄr igenom alla uppgifter som inte Àr schemalagda till ett visst datum och bestÀmmer vilka av dem som ska utföras innan dagen Àr slut.

Foto: kky.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]