đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Vad jag anvÀnder: Scapple

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (1681 tecken)

SkrÀmdump av Mac-programmet Scapple.

Tree Àr den outliner som jag oftast anvÀnder för att strukturera upp min research innan jag sÀtter mig och skriver en artikel.

Men ibland rÀcker inte Tree till. Om det Àr svÄrt att hitta en tydlig struktur i allt mitt material behöver jag ett verktyg som Àr mer som papper och penna, som lÄter mig tÀnka strukturerat pÄ ett ostrukturerat sÀtt. Trees styrka Àr den tydliga hierarkin, men ibland blir den ett hinder.

DÄ startar jag istÀllet Scapple.

Jag vet att mÄnga som skriver mycket och lÄngt anvÀnder ett fantastiskt bra ordbehandlingsprogram som heter Scrivener. Scapple kommer frÄn samma utvecklare och Àr det nÀrmaste penna och papper jag sett i datorformat.

Datorprogram för att skapa Mindmaps finns hur mĂ„nga som helst. Scapple kan kategoriseras som ett av dem, men erbjuder samtidigt betydligt större frihet Ă€n nĂ„got annat mindmap-program jag testat. HĂ€r finns inga krav pĂ„ att saker och ting som skrivs ner ska kopplas ihop. Vill jag sĂ„ gĂ„r det, Ă€r det tills vidare bara en lös tanke kan den fĂ„ hĂ€nga kvar uppe i högra hörnet pĂ„ det virtuella pappersarket tills dess att det klarnat var i helheten det hör hemma. Kopplingar gĂ„r att skapa med linjer, pilar, ramar, fĂ€rgade bakgrunder – i kombinationer eller var för sig.

Och det Àr ocksÄ hÀr som den stora skillnaden jÀmfört med att faktiskt anvÀnda penna och papper kommer: Med datorn fÄr jag ju alla möjligheter i vÀrlden att Àndra, Àndra igen och Àndra en tredje gÄng utan att suddgummit nöter hÄl i pappret.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]