đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Vad jag anvÀnder: Deckset

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (1937 tecken)

SkÀrmdump av Deckset."

LÀnge anvÀnde jag Apples Powerpoint-alternativ Keynote under mina förelÀsningar. Med hjÀlp av det lyckades jag göra bilder som sÄg ut ungefÀr som jag ville, men som tog lite för lÄng tid att skapa.

Sen hittade jag Deckset och numera anvÀnder jag bara Keynote nÀr jag mÄste. Det vill sÀga nÀr uppdragsgivaren vill slÄ ihop min presentation med andra förelÀsares till ett sammanhÄllet dokument som ska förladdas i en gemensam dator eller nÀr jag behöver mer avancerade funktioner Àn vad Deckset erbjuder.

Men för det mesta kör jag presentationerna frÄn min egen dator och för det mesta Àr det som behövs text och bild.

Den stora finessen med Deckset Àr att jag skriver mina presentationer i ett vanligt textprogram, med hjÀlp av Markdown. Sedan gör Deckset om textdokumentet till en fÀrdig presentation, utifrÄn nÄgon av alla de fÀrdiga mallar som finns att vÀlja bland. HÀr Àr egentligen mitt enda önskemÄl vad gÀller Deckset: Fler mallar som jag faktiskt skulle kunna anvÀnda, mÄnga av dem passar inte alls med mitt innehÄll eller i de sammanhang dÀr jag förelÀser. Men de mallar som funkar för mig, de funkar riktigt bra.

Den stora fördelen Ă€r att det gĂ„r oerhört snabbt att skapa presentationen och att göra Ă€ndringar i den. Eftersom jag bara behöver bry mig om innehĂ„llet och Deckset ser till att placera ut text och bild i presentationen behöver jag inte Ă€gna mig Ă„t att flytta rubriker och text. Mer Ă€n en gĂ„ng har jag kunnat göra sista minuten-Ă€ndringar – verkligen sista minuten – och kĂ€nnt mig trygg med att presentationen faktiskt kommer att se bra ut.

En annan fördel Àr att jag med ett musklick vÀljer om presentationen ska visas i 4:3- eller 16:9-format. VÀldigt bra att snabbt kunna anpassa utseende till faktiska förelÀsningar i lokalen dÀr jag ska förelÀsa.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]