Vi har redan konstaterat att det är en dum idé att låsa in sina texter i filformat som inte går att lita på. För den som jobbar med text är den lågt hängande frukten att välja att spara sina texter i rtf-format. Det gör livet lättare nu, särskilt om en ofta skickar texter till andra och vill slippa strul med olika operativsystem och/eller ordbehandlingsprogram. Men också på sikt, eftersom sannolikheten att ett rtf-dokument går att öppna på valfri pryl med skärm och tangentbort också om fem eller tio år är stor.

Men det finns ett alternativ till: Markdown.

Precis som rtf är Markdown rena textfiler. Ett dokument sparat som Markdown har alltså alla fördelar med rtf.

Men Markdown har ytterligare två:

  1. Du behöver i förväg inte fundera på hur din text ska publiceras. Av en text sparad i Markdown går det till exempel att skapa pdf-dokument eller html-sidor med ett knapptryck.
  2. Medan du skriver bryr du dig över huvud taget inte om hur texten ska se ut. Inget mer fipplande med inställningar för typsnitt, storlek och så vidare. Istället markerar du vad i texten som ska vara rubrik, fotnoter och så vidare. Men först när du skrivit klart bestämmer du hur det färdiga dokumentet ska se ut.

Vad är då vinsten med allt detta? Det blir fullt fokus på textens innehåll, inte dess utseende. Du kan inte inbilla dig själv att du jobbar medan du i själva verket sitter och provar om det du skriver gör sig bäst i Helvetica eller Comic Sans som typsnitt, och om teckenstorleken ska vara 12 eller 13 punkter.

Att specialtecken som * och # används för att tala om vad som ska vara fet stil och vad som är en rubrik innebär också att du kan behålla händerna på tangentbordet och låta musen vila, vilket är bra för både effektivitet och ergonomi.

Att enkelt kunna spara samma text på olika sätt beroende på användningsområde är också oerhört tidsbesparande: Som rtf-dokument (för att skicka till en kollega), som pdf (för att publicera som en rapport) eller som html (för publicering på webben) – allt med ett klick.

Idag finns en uppsjö av verktyg som låter dig jobba med Markdown. Jag kommer bland annat att skriva om Ulysses, Drafts och Marked under de kommande dagarna. Men imorgon blir det först en djupdykning i Markdown som format.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.