đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Ordna dina projekt i en prydlig kö

| | | LĂ€stid: 2 minuter (1644 tecken)

En flygbild över en lÄng kö.

MÀnsklig multitasking Àr en myt sÀgs det. Att hoppa mellan olika arbetsuppgifter Àr förödande för koncentrationen. Varje fokusbyte innebÀr en ny startfas innan farten Àr uppe igen.

Det hÀr Àr en av anledningarna till att jag försöker hÄlla e-postprogrammet pÄ armlÀngds avstÄnd under större delen av arbetsdagarna.

Men min erfarenhet Àr att det hÀr gÀller i ett större perspektiv ocksÄ. FÄ parallella uppdrag Àr lÀtta att hÄlla koll pÄ, mÄnga betydligt svÄrare. Inte raketforskning direkt. Men det krÀvs ÀndÄ sÀtt att hantera det hÀr.

Vid sidan av allt rutinarbete i mitt företag vill jag helst försöka hÄlla antalet parallella uppdrag till tre eller högst fyra. Med utgÄngspunkt i projektens deadlines gÄr det att lÀgga ett pussel sÄ att jag inte jobbar med fler Ät gÄngen Àn jag klarar av.

Jag skapar helt enkelt tre köer dÀr jag lÀgger projekten efter varandra i den ordning de ska vara klara och med hÀnsyn taget till hur lÄng tid de tar. Ett projekt som förvisso har deadline först om nÄgon mÄnad men som tar lÄng tid fÄr ockupera ena kön pÄ egen hand, medan flera kortare, enklare projekt med pÄ varandra följande deadlines fÄr ta hand om kö nummer tvÄ. Och sÄ vidare.

Det hÀr Àr alltsÄ ett mer anvÀndbart sÀtt att visualisera de deadlines jag har tagit pÄ mig, eftersom det inte bara tar hÀnsyn till nÀr nÄgot ska vara klart utan ocksÄ hur lÄng tid jag uppskattar att arbetet kommer att ta.

Foto: Alexandre Duret-Lutz.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]