“Inkorgen är en uppgiftslista som andra fyller på åt dig.” Det är inte jag som påstår detta, men tyvärr har jag tappat bort källan. Om någon kan påminna mig om vem det är som sa detta första gången är jag tacksam.

Ofta är det ett sant påstående och dessutom en av anledningarna till att e-posten kan orsaka stress. Det handlar inte bara om vad det är för uppgifter som dyker upp i inkorgen, utan att det dyker upp uppgifter och att vi faktiskt tar sig an dem med en gång.

En typisk morgon kan se ut så här: Kommer till jobbet. Startar datorn. Hämtar en kopp kaffe. Sätter sig vid skrivbordet. Funderar på vad som ska göras först.

“Ah, jag ser om det kommit några mejl.”

Och det har det ju. Du börjar läsa, kasta, svara. Och så har det gått en halvtimme, kanske en timme.

Det kan kännas som om du fått gjort något. Och i någon mening är det ju också så, särskilt om du följt mina tidigare råd.

Men är det rätt saker? Var e-posten så viktig att det var en bra startpunkt för dagen? Det är inte lika säkert.

Sedan några år tillbaka börjar jag inte med att kolla e-posten när jag kommer till jobbet. Direkt avgörande för att undvika den fällan är hur varje arbetsdag avslutas: Med att bestämma vad som är morgondagens viktigaste uppgifter.

Jag skriver ner åtminstone en punkt på den listan, ofta tre-fyra stycken. Jag ser till att det är saker som är viktiga på riktigt. Allra helst ska det vara kopplat till mitt företags intäkter: En intervju som ska göras, researchmaterial som ska läsas, en ingress som ska skrivas, en artikelidé som ska formuleras innan den kan skickas till en redaktör.

När jag sedan bockat av åtminstone en av sakerna på dagens lista, först då öppnar jag e-postprogrammet. Och ser till att mejlen som väntar i inkorgen hamnar på rätt plats direkt.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.