đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

En virtuell broms som manar till eftertanke nÀr jag upprepar mig

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2154 tecken)

SprÄkliga tics Àr inte ovanligt. Att ha ord eller uttryck som man anvÀnder för ofta. För den som lyssnar eller lÀser kan det blir en jobbig upprepning eller i vÀrsta fall en distraktion som stjÀl uppmÀrksamheten frÄn det faktiska innehÄllet.

Att bli av med de sprÄkliga tics man anvÀnder nÀr man pratar kan vara svÄrt. Att bli av med dem man anvÀnder nÀr man skriver Àr enklare.

Förhoppningsvis upptÀcker man upprepningarna nÀr man lÀser igenom sin egen text. Om man nu lÀser igenom texten innan den publiceras.

Men inte ens om man lĂ€ser igenom texten sjĂ€lv Ă€r det sĂ€kert att man reagerar pĂ„ upprepningarna. I veckan gjorde en av mina redaktörer mig uppmĂ€rksam pĂ„ att jag anvĂ€nder formuleringen “handlar om” alldeles för ofta.

Den aktuella texten var 3000 tecken lÄng och jag hade lÀst igenom den ett par gÄnger innan mejlet gick ivÀg.

Inte tillrĂ€ckligt mĂ„nga genomlĂ€sningar för att hitta – men tillrĂ€ckligt mĂ„nga tecken för att fĂ„ plats med – fem “handlar om”.

Tekniken till undsÀttning!

Liknande sprÄkliga tics har jag tidigare jobbat bort med hjÀlp av Textexpander, ett program som lÄter mig skapa makron i datorn. WindowsanvÀndare kan istÀllet titta nÀrmare pÄ Phraseexpress. Man kan sÀga att ett makro Àr en genvÀg. IstÀllet för att skriva min signatur i e-post skriver jag istÀllet xsig. Fyra tecken istÀllet för de dryga 200 som signaturen faktiskt innehÄller.

Oftast Àr det sÄ Textexpander anvÀnds, för att slippa skriva text. Men grundfunktionen, att automatiskt byta ut en viss teckenkombination mot en annan, gÄr ocksÄ att anvÀnda som ett automatisk broms som manar till eftertanke.

Varje gÄng jag skriver handlar om ersÀtts de tvÄ orden med HANDLAR OM!?. Som en frÄga till mig sjÀlv.

“Vill jag verkligen skriva “handlar om” eller gĂ„r det att formulera meningen pĂ„ ett annat sĂ€tt?”

Efter att en vÀnlig lÀsare rÀknat antalet "man" i den hÀr texten har jag numera en varning Àven för det ordet! Jag var redan innan medveten om att jag nog anvÀnder det lite för ofta. Men det hÀr var extremt. Tack för pÄpekandet!


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]