Många små steg kan göra stor skillnad. Och ibland är det faktiskt möjligt att kvantifiera exakt hur stor den skillnaden är.

Under 2015 sparade jag ungefär en arbetsdag på att använda ett program som heter Textexpander1.

Textexpander låter mig skapa makron, genvägar, för text som jag ofta skriver. Istället för att skriva internet of things skriver jag numera bara iiot. Fyra tecken istället för arton. Verkligen en liten seger. Men med tanke på hur ofta jag skriver internet of things växer antalet sparade tangentbordstryckningar rätt snabbt.

Jag har liknande förkortningar för mitt personnummer (som fungerar som användarnamn på flera tjänster jag använder), min e-postsignatur, för “artikelskelett”, mitt momsnummer, mitt fullständiga namn och för formuleringar jag ofta använder när jag skickar ut intervjuförfrågningar (“Hej! Jag är frilansjournalist och vill gärna göra en intervju med dig. Jag har precis på börjat research för en artikel om X.”)

En av de fina finesserna i Textexpander är att jag kan låta X i det sista exemplet vara en så kallad variabel. När jag skriver mmail för att starta ett nytt mail dyker det upp en ruta på skärmen som frågar “Vad handlar artikeln om?”. Jag svarar “bitcoin och blockkedjan” och texten som hamnar i mailutkastet blir Hej! Jag är frilansjournalist och vill gärna göra en intervju med dig. Jag har precis på börjat research för en artikel om bitcoin och blockkedjan.

Men det går också att använda Textexpander för att undvika upprepningar i de texter jag skriver.

Som du kanske lagt märke till inleds flera av förkortningarna med att den inledande bokstaven används två gånger. Andra, som jag inte har med som exempel här, inleds med ett x. Det finns en enkel förklaring till det. Hade förkortningen för e-postinledningen varit mail hade jag inte kunnat skriva mail i en text utan att de fyra bokstäverna hade bytts ut mot Hej! Jag är frilansjournalist och så vidare. Genom att dubblera första bokstaven så kommer jag runt det problemet.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.


  1. Till Windows finns ett liknande program som heter Phraseexpress