đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

SĂ„ skriver du dina texter med Markdown

| | | | LĂ€stid: 4 minuter (3765 tecken)

SkÀrmdump med Ulysses och Marked sida vid sida.

Markdown kan du skriva i vilket textprogram som helst. SÄ lÀnge du ser till att spara den fÀrdiga texten som .txt eller .rtf Àr dokumentet framtidssÀkert.

Men det finns ett vĂ€xande utbud med program som Ă€r sĂ€rskilt anpassade till Markdown. Att vĂ€lja ett av dem har sina fördelar. Ett exempel Ă€r att de kortkommandon du Ă€r van vid fortfarande fungerar – men anpassade till Markdown. För att göra text kursiv trycker du fortfarande Ctrl-/Cmd-I, för fet stil Ctrl-/Cmd-B. Om du innan knapptryckningen markerat text kommer den att omslutas av asterisker. Om du inte har markerat text lĂ€ggs asterisker till och du kan fortsĂ€tta skriva mellan dem. Resultatet Ă€r alltsĂ„ exakt det du förvĂ€ntar dig.

Du kanske undrar vad asterisker har med det hela att göra? I Markdown anvĂ€nds ett antal specialtecken för att styra hur den fĂ€rdiga texten ska se ut. Enkla asterisker betyder att texten ska vara kursiv, dubbla asterisker att den ska vara fet. Ett fyrkantstecken som inleder en rad betyder “rubrik”, tvĂ„ betyder “underrubrik”:

# Rubrik #

## Underrubrik #

Listor skapas genom att inleda raden med ett -, numrerade listor med en siffra följd av en punkt: 1.

En del Markdown-program Àr dessutom sÄ smarta att de kÀnner av vad det Àr för innehÄll som finns i datorns klippbord. Har du kopierat en lÀnk frÄn webblÀsaren, vÀxlat över till textredigeraren, markerat text och trycker Ctrl-/Cmd-V för att klistra in, dÄ förstÄr programmet att du vill att den markerade texten ska bli en lÀnk till adressen i klippbordet och skapar automatiskt den Markdown-kod som behövs. Annars kan du skriva in den sjÀlv, med hjÀlp av hakparenteser och vanliga parenteser. En lÀnk till första sidan pÄ min webbplats ser dÄ ut sÄ hÀr: [anders.thoresson.se](https://anders.thoresson.se)

Exportera din fÀrdiga text #

Markdown Àr nÄgorlunda begripligt Àven för den som inte sjÀlv anvÀnder formatet. Men trots det kommer du sannolikt inte vilja att skicka ivÀg dina fÀrdiga texter som Markdown-dokument. Alla Markdown-program kan istÀllet spara din text i andra format som passar bÀttre. Ska du publicera pÄ webben gÄr det att skapa ett html-dokument. Ska du skicka till nÄgon annan finns ofta möjlighet att spara som pdf eller rtf, ibland ocksÄ Word och andra alternativ. Det gÄr ibland att exportera i epub, för lÀsning pÄ lÀsplatta. Och sÄ vidare.

För dem som skriver text som ska anvÀndas pÄ mÄnga olika stÀllen Àr Markdown dÀrför extra bra. Hur pdf- och rtf-dokumenten kommer att se ut, vilka typsnitt och sÄ vidare som anvÀnds, beror pÄ vilket program som anvÀnds för exporten. I vissa har du möjlighet att sjÀlv vÀlja, i andra fÄr du nöja dig med de förutbestÀmda instÀllningarna.

Allt detta beror pÄ att Markdown skiljer pÄ form och funktion: Med ett fyrkantstecken anger du att en textrad i sjÀlva verket Àr en huvudrubrik, med tvÄ fyrkantstecken att det handlar om en underrubrik. Det Àr funktion. Formen, den faktiska utseendet i det fÀrdiga dokumentet, i form av typsnitt, storlek och sÄ vidare, lÀggs till nÀr du gör exporten.

Snabbare program #

Det finns ytterligare en fördel med att Markdown Àr helt textbaserat: Programmen för att skriva kan göras mycket enklare. JÀmfört med hur menyerna ser ut i Microsoft Word eller Apple Pages Àr Markdown-programmen oerhört funktionsfattiga. Men den som bara skriver text behöver inte mer Àn vad som finns till hands. Resultatet Àr program som Àr enklare och snabbare, bÄde att anvÀnda och i hur smidigt de flyter i datorn.

Mer tangentbord, mindre muspekare #

Att slÀppa musen och istÀllet anvÀnda snabbkommandon pÄ tangentbordet Àr ett sÀtt att bli effektivare vid datorn. Bland det första man lÀr sig Àr kortkommandon för kopiera, klippa ut och klistra in. Det Àr kommandon som givetvis fungerar nÀr man skriver Markdown ocksÄ. Men eftersom all formatering görs med tecken som gÄr att komma Ät frÄn tangentbordet behöver man inte lÀra sig kombinationen för att göra en rubrik. Det rÀcker att lÀra sig att rubriktecknet i Markdown Àr #.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]