🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Eget domännamn låter dig flytta på nätet

| | | | | | Lästid: 2 minuter (2295 tecken)

Ett adressfält i en webbläsare med https://anders.thoresson.se.

Det finns massor av tjänster som erbjuder e-post eller blogg utan att det kostar något. Problemet med dem är att adressen du nås på också är kopplad till tjänsten. Hos Google slutar din e-postadress på @gmail.com, hos Microsoft blir den @live.com. En blogg på Wordpress.com får en adress som slutar på wordpress.com.

Det finns inga problem med de här domännamnen och adresserna i sig. De fungerar, dina vänner kan skicka e-post till dig och dina läsare hittar fram till din blogg.

Problemen börjar den dagen du inte längre är nöjd med Gmail eller vill ha din blogg någon annanstans än på Wordpress.com. Flytten blir bara möjlig om du samtidigt byter adress.

Så här fungerade det också i mobiltelefonins barndom: Byte från en operatör till en annan innebar också ett nytt telefonnummer som skulle spridas i bekantskapskretsen. Sen infördes nummerportabilitet, möjligheten att ta med sitt telefonnummer från sin gamla operatör.

På nätet motsvaras telefonnumret av ett domännamn. Och äger du ditt eget domännamn istället för att låna någon annans, då kan du ta med dig din gamla adress när du byter tjänsteleverantör.

Domännamn går att jämföra med en telefonkatalog. På nätet används egentligen siffror som adresser. Men att komma ihåg att min webbplats finns på 91.201.60.14 är inte helt enkelt. Åtminstone inte lika enkelt som att komma ihåg anders.thoresson.se.

När du skriver in den adressen i din webbläsaren skickar den en fråga vidare till DNS, domännamnssystemet, och får då reda på vilken ip-adress som min webbplats har.

Fördelen med det här är att en webbplats kan byta ip-adress utan att domännamnet förändras, på samma sätt som en människa kan byta telefonnummer men fortfarande hittas i telefonkatalogen.

Äger du ett domännamn kan du välja vilken bloggtjänst som helst, och den dagen du byter till en annan tjänst pekar du den dit i stället. Det går exempelvis att koppla ett eget domännamn till Googles e-posttjänst Gmail eller till en blogg som finns på Wordpress.com. Men den dagen ett annat företag erbjuder nya funktioner som du gärna vill ha kan du enkelt flytta dit. Det här är alltså ytterligare en aspekt av de plattformsval vi hela tiden gör, medvetet eller omedvetet.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]