I februari meddelade Facebook att de lägger ner Parse. Om du missade nyheten eller inte ens känner till Parse är det inte särskilt konstigt. Det betyder bara att du inte utvecklar egna appar för mobiltelefoner. Parse var nämligen en plattform för mobilutvecklare, en plats att lagra data för mobilappar knutna till molntjänster.

Men även för den som inte bygger egna appar är Facebooks beslut intressant. På ett praktiskt plan, men också på ett principiellt.

Parse slutar fungera den 28 januari 2017. Dagen efter kommer med största sannolikhet massor av mobilappar sluta fungera, eftersom företagen som byggt dem inte längre utvecklar dem aktivt. Det kommer inte handla om stora populära appar, men många mindre:

In particular, it’ll be problematic when possibly hundreds of thousands of iOS apps just stop working in a year because their developers have long since moved on, or their contracts expired, or they can’t afford to spend time on a significant update. – Marco Arment.

Men i mitt #blogg100-skrivande, om hur du kan använda din dator och din mobiltelefon på ett smart sätt, är det det principiella planet som är det intressanta.

Vilka val har du gjort som motsvarar Parse? Finns det en risk att tjänster du idag tar för givna och använder mycket inom något år eller tre inte längre finns kvar – och i fallet tar med sig data som är viktig för dig?

Apples programsvit iWork är ett exempel på det här. När iWork 13 lanserade försvann samtidigt möjligheten att öppna dokument skrivna i iWork 08 eller tidigare. Jag har många gånger argumenterat för att man behöver vara lite försiktig när det gäller vilka filformat man använder: Är det en Windows-dator som står på ditt skrivbord idag är den kanske ersatt med något helt annat om fem år, då har du kanske inte ens en traditionell dator längre. Kan du då vara säker på att dina dokument fortfarande går att öppna?

Lösningen är givetvis att i möjligaste mån undvika företagens egna filformat och i så stor utsträckning som möjligt spara dokument i format som är väl kända och stöds på många håll.

Av den anledningen håller jag mig till exempel borta från Evernote. Tjänsten är oerhört populär, av många begripliga skäl. Och det finns många sätt att använda den på. Men det som skulle vara intressant för mig, som researcharkiv, är inte ett. Av den enkla anledning att jag inte kan lita på att den information jag puttar in i mitt arkiv finns tillgänglig den dag jag behöver det.

Och det här är den springande punkten: Handlar det om tjänster som är viktiga i nuet, då går det att använda vad som helst. Men om det handlar om tjänster som ska ta hand om data som kan vara intressant om tre år, om fem, om tio år, då gäller det att tänka till i förväg.

När det gäller alla de texter jag skriver har jag sedan länge lämnat storföretagens egna dokumentformat och använder i stället rena textfiler tillsammans med en teknik som heter Markdown. Vad Markdown är, vilka fördelarna är och tips på program kommer bli ämnet under de kommande dagarna.

I väntan på det, lyssna gärna på avsnitt tolv av Digitalsamtal där Carl Heath och jag pratade om öppet internet och stängda plattformar.

Foto av Emergency Brake.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.