Din nya guide till omvärldbevakning på nätet
Våren har jag till stor del ägnat åt den nya versionen av min Internetguide om omvärldsbevakning på nätet. Nu är den äntligen klar: Du kan ladda ner den från .SE:s webbplats. På samma ställe kan du också beställa den i pappersutgåva.
Hur blir marginalanteckningarna i en Kindle till någon glädje?
Jag kan inte vara ensam om att tycka att det här är ett problem. Min fråga är därför om någon har kommit på ett sätt jobba <em>lite</em> mer effektivt med de marginalanteckningar och markeringar ni gör i Kindle-böcker?
Programmet som låter dig lägga ett bokmärke i ljudboken
Gratisprogrammet Audio Book Binder ser verkligen inte mycket ut för världen. Men det gör precis det jag ville – förvandlar en hög mp3-filer till en ljudbok som min iPhone kan lägga bokmärken i. Dessutom är det superlätt att använda.
Nuzzel håller koll på det dina vänner länkar till
Grundtanken är enkel. Du är vän med och följer personer som du av en eller annan anledning är intresserad av. Och om många av dem länkar till samma sida eller artikel på nätet, då är sannolikheten åtminstone hyfsat stor för att även du ska tycka att den är intressant. Nuzzel fångar upp de länkarna och visar dem för dig.
Apple ger iPhone en digital förklädnad
I början av juni presenterade Apple nyheterna i kommande versionen av iOS, företagets operativsystem för iPhone och iPad. Den stora keynoten fokuserade på nyheter som direkt kommer konsumenterna till glädje. Men när utvecklarkonferensen fortsatte under veckan dök som vanligt många andra nyheter upp. En av de mer intressanta handlar om en slags digital förklädnad: Apples prylar kommer inte längre tala om sin sanna identitet för omvärlden.
Mobiltelefonen som nav i vår teknikpark
Marc Andreessen har en poäng här. Smarta och kraftfulla telefoner som byts ut förhållandevis ofta mot nya, ännu smartare och kraftfullare modeller. Med standardiserade gränssnitt mellan telefonen och dess omgivning finns det mycket som talar för den utveckling som han skissar på, även om hans konkreta exempel bara handlar om vardagsrummet, med Airplay och Chromecast.
Ifttt hittar Instagram-bilderna du vill se
Ifttt kan hålla kolla på när en viss person gör en uppdatering på Instagram, när någon lägger upp en bild och taggar den med en viss hashtagg eller när någon lägger upp en ny bild från en viss plats. Allt förutsätter att bilderna är offentliga, att Instagram-kontot som postar dem inte är privat.
Sök med och i RSS
RSS-flöden från dina favoritsajter är ett sätt att hålla koll på källor som du vet ofta publicerar saker som du är intresserad av. Men med RSS finns det också sätt att försöka hitta relevanta artiklar som publiceras på webbplatser som du inte känner till.
Vad ska du använda som inkorg?
På Twitter kan du stjärnmärka tweets som ser intressanta ut. Motsvarande funktion finns i många RSS-läsare. Det kan vara lockande att använda dem för att skapa din inkorg. Skumma Twitterflödet och stjärnmärk det som verkar intressant, gör sedan om processen med RSS-läsaren. Problemet med den lösningen är att du då inte har en utan två inkorgar. Dessutom kommer du sannolikt stöta på saker som ser intressant ut på annat håll. En kollega som skickar en länk via e-post, ett föredrag på Youtube som någon tipsar om på Facebook. Hur hanterar du det?
Ett inflöde är ingen inkorg
Långt i från allt som kommer i dina RSS-prenumerationer är intressant. Detsamma gäller innehållet i nyhetsbrev och det som dem du följer på Twitter skriver om. Det är därför varken önskvärt eller möjligt att läsa allt. De här källorna representerar därför ett inflöde. Vad du behöver göra är att hitta ett sätt att upptäcka det som verkar intressant i inflödet och flytta det till en inkorg. Det som hamnar i inkorgen går du sedan igenom och värderar.
Scratch + Arduino = Ardublock
"Ge utvecklingen något år till så har vi experimentlådan Den Lille Elektriker uppdaterad för 2000-talet." Det är den direkta associationen när jag tillsammans med dottern bygger ett tjuvlarm till hennes rum med hjälp av en Arduino-krets och det grafiska programmeringsverktyget Ardublock.
Det här är "folkvalt" – delat redaktörskap i praktiken
Några uppmärksamma läsare har undrat om bilden i inlägget från Webcoast. Skärmdumpen visar min RSS-läsare Fever och i listan med mappar finns en som heter Folkvalt. Vad den innehåller? Ett delat redaktörsskap för nätet.
Du behöver skaffa (många) egna nätredaktörer
Som nätanvändare behöver du skaffa dig redaktörer som hjälper dig att hitta det du är intresserad av. De här redaktörerna kan vara andra människor, men allt fler företag utvecklar tjänster och andra automatiska lösningar som på olika sätt försöker att välja ut artiklar som förhoppningsvis intresserar dig. Kanske har du stött på det engelska uttrycket "content curation". Det handlar om just det här, att företag eller individer agerar som redaktörer på nätet.
Omvärldsbevakning är inte sök
För den som vill hålla koll på senaste nytt i sina ämnen är sökningar inte ett effektivt sätt. Det ena problemet handlar om arbetsinsatsen. Att söka är att utföra en aktiv handling. Den tar därmed tid och ska dessutom komma ihåg att utföras. Inte heller är det säkert att något nytt publicerats sedan sist. Det andra problemet handlar om hur söktjänsterna rangordnar resultatlistan. Ambitionen är att placera den mest relevanta länken överst. Samma sökning utförd med några veckors mellanrum kan därmed ge samma tio träffar på första sidan, trots att det publicerats massor av nya artiklar och blogginlägg om ämnet mellan tillfällena.