Hitta och hantera – några tips om omvärldsbevakning
På knytkonferensen Webcoast pratade jag i helgen om omvärldsbevakning på nätet. Det här blogginlägget fungerar som länksamling för er som var där och en sammanfattning för er som inte var det. Tips på hur du hittar intressant läsning, hur du ska spara det och hur du hanterar det som verkligen är intressant.
Sex steg till snabbt och enkelt länkbloggande
Att lägga upp ett nytt länktips här på webbplatsen är äntligen så enkelt som jag har önskat att det ska vara: Skapa ett bokmärke på Pinboard och tryck spara. Det var allt. Nytt inlägg publicerat.
En ny internetguide om omvärldsbevakning
Sedan 2010 har jag skrivit fem Internetguider åt .SE. Den som flest läsare verkar ha haft glädje av är den om omvärldsbevakning på nätet. Den tryckta upplagan tog snabbt slut, boken används som kurslitteratur på åtminstone en högskoleutbildning och dessutom har jag gjort flera föreläsningar med guiden som utgångspunkt. Därför är det kul att nu dra igång arbetet med en uppdaterad och uppfräschad version av "Flöden, kvitter och statusuppdateringar", min internetguide om omvärldsbevakning. Arbetsnamnet är tills vidare "Så hänger du med i informationsflödet – gratisverktygen som ger dig koll".
Därför behöver journalister och barn lära sig mer om datorer
“Jag behöver inte veta hur en dator fungerar. Jag kan ju köra en bil utan att kunna något om motorer, eller hur?” Varianter på det resonemanget är inte ovanligt i diskussioner om vilka som behöver en grundläggande kunskap om hur datorer och internet fungerar. Men det är ett resonemang som haltar. Rejält.