Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Längre texter

Välj filformat för framtiden
Innan du börjar använda ett nytt program eller en ny tjänst, fundera på värdet i den information som du tänker fylla den med. Om det är saker som kommer att vara värdefulla för dig på sikt, försäkra dig om att du också kan komma åt datan i framtiden. Även om du byter till ett annat operativsystem i framtiden. Eller om företaget som utvecklar den gör förändringar som inte ligger i linje med dina önskemål.

Nätneutralitet större än frågan om piratjakt
Internet lyfts ofta fram som ett stort demokratiprojekt, som ger alla möjligheten att göra sin röst hörd, som ökar möjligheterna till kommunikation mellan människor i olika länder, som ökar möjligheten till informationsinsamling. Men allt detta bygger på att nätet är neutralt, att det inte bryr sig om vad som skickas till och från vem.

Internetsäkerhet vs. säkerhet på internet
DN:s artikelserie är ett exempel på det som var huvudpoängen i artikel i IVA: Det är skillnad på internetsäkerhet och säkerhet på internet.

Om programkod och demokrati
Ny avdelning i mitt textarkiv. Under rubriken "Om programkod och demokrati" har jag samlat länkar till artiklar, blogginlägg och internetguider som på olika sätt handlar om hur digitaliseringen påverkar samhälle och individer. Läs gärna!

Little Snitch och VPN skydd i öppna wifi-nät
Little Snitch kan konfigureras för att spärra all trafik om datorn ansluts till ett okänt nätverk. Det innebär att så snart en dator kopplas upp mot ett nytt wifi-nät stryps all kommunikation till och från den. Men så fort en anslutning är upprättad via VPN (som är ett känt nätverk) börjar trafiken flöda igen.

Gneo – en app för Eisenhower-matrisen
Gneo har gett sig in i getingboet med appar och tjänster för att göra listor genom att spela ner hela listmetaforen. Istället är det Eisenhower-matrisen som är den primära vyn för det som behöver göras, med möjlighet att enkelt flytta uppgifter mellan de olika hörnen.

Tankar efter Workhack - ordning och reda betalar sig
Under lunchdiskussionerna och även efteråt är det några deltagare som undrat varför jag fick upp ögonen för de här metoderna och vad som gör att jag fortsätter att använda dem. Svaret är tvådelat: I första steget handlade det om att ta kontrollen över mina nya arbetsuppgifter. I det andra om att jag insåg att tiden som jag la ner på att fundera på hur jag skulle skriva upp mina arbetsuppgifter betalade sig.

Poddtips: a16z – Zero to One
I senaste avsnittet av riskkapitalfirman Andreessen Horowitz podcast a16z intervjuar Chris Dixon Blake Masters som skrivit boken Zero to One tillsammans med riskkapitalisten Peter Thiel. Bokens titel, Zero to One, syftar på att bygga något nytt, till skillnad från One to N – att kopiera, att sprida något som redan finns, i det här sammanhanget en förkortning för globalisering. Den 18 minuter långa diskussionen innehåller mycket intressant.

Anonymitet kräver vattentäta skott
Vi behöver vara medvetna om det ser ut så här, att vi behöver olika personas för olika aktiviteter på nätet. Och att vi behöver hålla dem separerade med vattentäta skott. Registrerar du ett användarkonto på en webbplats där du vill vara anonym, använd inte din e-postadress från jobbet. Om inte annat så kommer webbplatsens administratörer kunna se vem du är.

Två miljarder dollar inget argument för att lära barn programmera
Låt de barn som vill drömma om att bli mångmiljardärer genom att skapa nästa Minecraft, men inse att det inte är ett bra argument för varför barn bör lära sig att programmera. Kunskap om datorer och internet är en fråga för alla. Inte bara dem som jobbar eller kommer att jobba som programmerare.

Matematisk politik – så styrs din röst
Principen är inte ny, politiker och företag har länge försökt analysera väljarkåren/konsumenterna för att hitta bra sätt att övertyga dem att deras politik/produkter är de bästa. Men det är här jag ser Zeynep Tufekcis artikel koppla till Eli Parisers teorier om filterbubblan och den krympande, offentliga sfären. Tidigare har kampanjande och marknadsföring skett via stortavlor på stan, tv-reklam och annonser i tidningar. Nu är det något helt annat.

Overcast – mer poddradio utan Kalle Anka-röster
Poddradio dras med samma problem som så mycket annat innehåll: Det finns för mycket intressant och för lite tid att lyssna. Apparna för podradio har löst det genom inställningar för högre uppspelningshastighet. Tyvärr innebär dubbla uppspelningshastigheten att de som pratar låter som Kalle Anka. Nya Overcast har hittat en intressant lösning.

Secret(s), säkerhetshål och öppna standarder
Secret hävdar att ingen data har läckt via de 42 hål som upptäckts. Jag förstår att det är svårt att skriva säker kod, men marknadsför man en tjänst som *uppmanar* användarna att avslöja hemligheter anonymt, då förväntar jag mig bättre lösningar än så här. Frågan från i våras återstår: Vem är det du anförtror dina hemligheter?

Sök efter "Tails" eller "Tor" – bli klassad som misstänkt av NSA
För några år sedan gjorde jag en intervju med en nätaktivist som önskade att fler nätanvändare skulle börja kryptera sin e-post. Inte för att de själva har något de vill hålla hemligt, utan för att öka mängden krypterad trafik på nätet. Det skulle i sin tur innebära att kryptering i sig inte längre räcker för att misstänkliggöra någon. Kanske fler borde söka efter Tails och Tor av samma anledning?

Avslöjande vibrationer
I veckan har jag läst om två fascinerande möjligheter till avlyssning. I båda fallen handlar det om teknik som analyserar vibrationer. Det ena handlar om sånt som inte syns, det andra om sånt som inte hörs.

Föregående /

Nästa