đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Vad jag anvÀnder: OpenVPN

| | | | | | LĂ€stid: 1 minuter (1253 tecken)

Ett riggat foto dÀr ett samtal pÄ ett kafe blir avlyssnat.

NÀr jag kopplar upp mig till trÄdlösa nÀtverk nÀr jag Àr ute och reser gör jag det aldrig utan att anvÀnda en VPN-tunnel. Ibland eftersom jag faktiskt hÄller pÄ med arbete dÀr kÀllskydd spelar roll, men oftast bara för att inte utsÀtta mig för risken att nÄgon i nÀrheten snokar i min internettrafik.

Jag har valt att skaffa en egen VPN-router med stöd för den öppna standarden OpenVPN. Och i kombination med den anvÀnder jag tre olika program.

I min mobiltelefon och pekplatta den OpenVPN:s egen klient och i datorn VPN-klienten Tunnelblick i kombination med brandvÀggen Little Snitch.

Little Snitch Àr instÀlld sÄ att all trafik till och frÄn datorn spÀrras nÀr den ansluts till ett okÀnt nÀtverk. Det innebÀr att sÄ snart en dator kopplas upp mot ett nytt wifi-nÀt (hotellets, alltsÄ) stryps internetuppkopplingen. Men sÄ fort en anslutning Àr upprÀttad via min VPN-router (som Àr ett kÀnt nÀtverk) börjar trafiken flöda igen.

Foto: empopempo.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]