🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Leta efter RSS-flöden med en redaktör (eller flera)

| | | | Lästid: 3 minuter (2640 tecken)

Skärmdump från Inoreader med några mappar med "folkvalda" flöden.

Det var väldigt länge sedan det gick att på egen hand hålla koll på allt som publiceras på nätet. Som nätanvändare behöver du skaffa dig redaktörer som hjälper dig att hitta det du är intresserad av. De här redaktörerna kan vara andra människor, men allt fler företag utvecklar tjänster och andra automatiska lösningar som på olika sätt försöker att välja ut artiklar som förhoppningsvis intresserar dig.

Många av oss har redan ett stort antal redaktörer till vår hjälp och har dessutom själva tagit den rollen gentemot andra utan att kanske tänka på det i de termerna. Facebook är ett bra exempel. Bland alla statusuppdateringar om det vad som händer i livet finns också många länkar till andra sidor på webben. Vi läser något som är intressant, relevant, roligt eller upprörande och bestämmer oss för att tipsa våra vänner om det.

Det mänskliga redaktörskapet äger bland annat rum på Facebook, Twitter och Linkedin, plattformar där vi ofta delar länkar med varandra, men också på bloggar och i tips som skickas via e-post eller på andra sätt till en eller flera utvalda personer.

Men det går också att stoppa in ett mänskligt redaktörskap i RSS-läsaren. Jag har samlat ett antal sådana flöden i en mapp som fått namnet Folkvalt:

Eftersom jag är teknikjournalist är det en övervikt åt tekniknyheter här, precis som i resten av min RSS-läsare. Men har du andra intressesen och behov går det med största sannolikhet att hitta liknande, “redaktörade” flöden i din intressenisch.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]