đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Vad jag anvÀnder: Superduper och Arq

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2073 tecken)

I gÄr skrev jag om vad en ska tÀnka pÄ för att skapa sÀkerhetskopior som det gÄr att lita pÄ. Idag blir det tvÄ konkreta tips, de tvÄ program jag anvÀnder för mina sÀkerhetskopior:

Med SuperDuper gör jag en komplett kopia av min dators hÄrddisk till en extern usb-disk1. Komplett kopia betyder verkligen komplett kopia. Om min dator kraschar kan jag stoppa i usb-disken, vÀlja att starta frÄn den och sÄ Àr jag tillbaka dÀr jag var nÀr jag gjorde den senaste kopian. PÄ det hÀr sÀttet kortar jag alltsÄ startstrÀckan om jag skulle drabbas av en totalkrash: Starta frÄn kopian och anvÀnd sedan SuperDuper för att ÄterstÀlla den till datorns hÄrddisk igen.

Kopian uppdaterar jag nÄgon gÄng i mÄnaden. Egentligen borde det göras oftare Àn sÄ, men eftersom jag dessutom tar backup pÄ mina dokument och andra filer timme för timme Àr det inte helt nödvÀndigt.

Texterna jag skriver, fotografier och annat arbetsmaterial sÀkerhetskopierar jag nÀmligen med Arq. Med Arq finns tre stora fördelar:

För det första hamnar sÀkerhetskopiorna pÄ en server i molnet, det vill sÀga utom rÀckhÄll för bÄde brand och stöld.

För det andra kan jag sjĂ€lv vĂ€lja var kopiorna ska hamna. Andra tjĂ€nster för sĂ€kerhetskopiering till molnet Ă€r en kombination av program och lagring. Arq Ă€r istĂ€llet ett program dĂ€r jag sjĂ€lv vĂ€ljer vilken lagringstjĂ€nst jag vill anvĂ€nda. Bland alternativen finns Dropbox, Google Drive och Microsoft Onedrive. Det fina Ă€r att jag dĂ€rmed kan anvĂ€nda molntjĂ€nster som jag Ă€ndĂ„ betalar för – och spara kopior till fler Ă€n ett stĂ€lle.

För det tredje krypterar Arq filerna innan de lÀmnar min dator. DÀrmed behöver jag inte fundera pÄ om nÄgon obehörig tittar pÄ dem eller inte.

Arq finns till bÄde Mac och Windows, medan SuperDuper Àr ett Mac-program. Om nÄgon kan tipsa om pÄlitligt och bra program för att göra kopior av Windows-hÄrddiskar Àr det vÀlkommet!


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]


  1. Egentligen tvĂ„ diskar: En finns dĂ€r datorn Ă€r, en annan pĂ„ annan plats. ↩