đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Med Markdown hamnar innehÄllet i dina texter i fokus

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2302 tecken)

Vi har redan konstaterat att det Àr en dum idé att lÄsa in sina texter i filformat som inte gÄr att lita pÄ. För den som jobbar med text Àr den lÄgt hÀngande frukten att vÀlja att spara sina texter i rtf-format. Det gör livet lÀttare nu, sÀrskilt om en ofta skickar texter till andra och vill slippa strul med olika operativsystem och/eller ordbehandlingsprogram. Men ocksÄ pÄ sikt, eftersom sannolikheten att ett rtf-dokument gÄr att öppna pÄ valfri pryl med skÀrm och tangentbort ocksÄ om fem eller tio Är Àr stor.

Men det finns ett alternativ till: Markdown.

Precis som rtf Àr Markdown rena textfiler. Ett dokument sparat som Markdown har alltsÄ alla fördelar med rtf.

Men Markdown har ytterligare tvÄ:

  1. Du behöver i förvÀg inte fundera pÄ hur din text ska publiceras. Av en text sparad i Markdown gÄr det till exempel att skapa pdf-dokument eller html-sidor med ett knapptryck.
  2. Medan du skriver bryr du dig över huvud taget inte om hur texten ska se ut. Inget mer fipplande med instÀllningar för typsnitt, storlek och sÄ vidare. IstÀllet markerar du vad i texten som ska vara rubrik, fotnoter och sÄ vidare. Men först nÀr du skrivit klart bestÀmmer du hur det fÀrdiga dokumentet ska se ut.

Vad Àr dÄ vinsten med allt detta? Det blir fullt fokus pÄ textens innehÄll, inte dess utseende. Du kan inte inbilla dig sjÀlv att du jobbar medan du i sjÀlva verket sitter och provar om det du skriver gör sig bÀst i Helvetica eller Comic Sans som typsnitt, och om teckenstorleken ska vara 12 eller 13 punkter.

Att specialtecken som * och # anvÀnds för att tala om vad som ska vara fet stil och vad som Àr en rubrik innebÀr ocksÄ att du kan behÄlla hÀnderna pÄ tangentbordet och lÄta musen vila, vilket Àr bra för bÄde effektivitet och ergonomi.

Att enkelt kunna spara samma text pĂ„ olika sĂ€tt beroende pĂ„ anvĂ€ndningsomrĂ„de Ă€r ocksĂ„ oerhört tidsbesparande: Som rtf-dokument (för att skicka till en kollega), som pdf (för att publicera som en rapport) eller som html (för publicering pĂ„ webben) – allt med ett klick.

Idag finns en uppsjö av verktyg som lÄter dig jobba med Markdown. Jag kommer bland annat att skriva om Ulysses, Drafts och Marked under de kommande dagarna. Men imorgon blir det först en djupdykning i Markdown som format.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]