đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Fyra rÄd som motar e-posten i grinden

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2357 tecken)

De senaste dagarna har jag skrivit om hur jag tycker att du ska hantera e-posten som dyker upp i din inkorg. Men det finns ocksÄ en del du kan göra för att minska inflödet eller se till att det Ätminstone Àr stor chans att det som dyker upp dÀr Àr relevant.

Skicka fĂ„ mejl – och var varsam med CC #

Eftersom mÄnga mejl ocksÄ renderar ett svar, Àven om det bara Àr ett kort Tack! eller Okej!, kan det vara en bra idé att fundera pÄ om mejlet ska skickas över huvud taget. Eller kan innehÄllet helt enkelt vÀnta till lunchen eller avdelningsmötet senare i veckan?

Av samma anledning, var ocksÄ varsam med CC-funktionen. Behöver verkligen alla personer du lagt till som mottagare av en kopia ha en kopia? Ta bort dem som Àr överflödiga, bÄde för din och deras skull.

SÀtt stopp för datorerna #

Ett annat sÀtt att minska inflödet Àr att gÄ igenom inkorgen i jakt pÄ mejl som inte kommer frÄn andra mÀnniskor utan skickats frÄn datorer. Hit hör reklamutskick frÄn företag, e-postnotifieringar frÄn sociala medier, nyhetsbrev för nÀttidningar och sÄ vidare.

SÀg upp prenumerationer frÄn företag och nÀttidningar, eller skapa RSS-prenumerationer istÀllet.

Det du vet Àr mindre viktigt filtrerar du bort #

Och för de nyhetsbrev och liknande som du vill ha kvar, skapa automatiska filter som flyttar dem direkt frÄn inkorgen till en mapp för nyhetsbrev. DÄ kan du titta dÀr nÀr du har tid, och inte lÄta viktiga mejl frÄn kollegor och kunder försvinna i nyhetsbrevsfloden.

Skriv vettiga Àrenderader #

Skicka aldrig e-post som har Àrenderader som Diverse eller Tre korta frÄgor. Mottagaren Àr inte pÄ nÄgot sÀtt hjÀlp av en sÄdan Àrenderad. Och inte du sjÀlv heller, nÀr svaret kommer med ett Re: Diverse. SÀrskilt viktigt att anvÀnda bra Àrenderader Àr nÀr du skickar mejl till personer som du ofta kommunicerar med.

Förklaringen Àr enkel: Om du under ett Är skickar nÄgra hundra mejl till Anders Thoresson, alla med Àrenderaden Diverse eller nÄgot liknande, dÄ Àr det förvisso lÀtt att anvÀnda e-postprogrammets sökfunktion för att hitta alla mejl till eller frÄn mig, men det Àr inte lÀtt att hitta just det mejl som du letar efter.

Tillsammans syftar de hÀr rÄden till en sak: Att hÄlla nere antalet mejl som dyker upp i din inkorg och se till att de som hamnar dÀr har sÄ hög relevans som möjligt.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]