đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Ifttt hittar Instagram-bilderna du vill se

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (2192 tecken)

Ifttt kan hÄlla kolla pÄ nÀr en viss person gör en uppdatering pÄ Instagram, nÀr nÄgon lÀgger upp en bild och taggar den med en viss hashtagg eller nÀr nÄgon lÀgger upp en ny bild frÄn en viss plats. Allt förutsÀtter att bilderna Àr offentliga, att Instagram-kontot som postar dem inte Àr privat.

Triggers i IFTTT Àr reglerna som styr vad som ska hÀnda.

"Hur gör du för att hÄlla koll pÄ Instagram?" FrÄgan har jag fÄtt nÀr jag förelÀst om sociala medier som reporterverktyg pÄ JMG. SÄ hÀr lÄngt har mitt svar varit Platsogram, en webbtjÀnst som gör det möjligt att göra platsbaserade sökningar pÄ Instagram.

Men i arbetet med den nya versionen av min Internetguide om omvÀrldsbevakning har jag dykt djupare ner i Ifttt.

Ifttt Àr en vÀldigt viktig nÀttjÀnst för mig. Den gör det möjligt att koppla ihop olika webbplatser med varandra och skapa regler: NÀr X hÀnder pÄ webbplatsen A, gör Z pÄ webbplatsen B. Jag har bland annat flera Ifttt-regler som reagerar pÄ olika taggar pÄ bokmÀrkestjÀnsten Pinboard. Jag anvÀnder ocksÄ Ifttt för att fÄ telefonen att plinga till sÄ snart jag fÄtt en ny kommentar pÄ Teknikbloggen pÄ dn.se. (Genom att anvÀnda Ifttt:s RSS-kanal och Pushover.)

Och nu har jag insett att det gÄr att göra vÀldigt mycket med Ifttt och Instagram ocksÄ. Mer Àn att spara mina egna bilder till hÄrddisken för att anvÀnda dem i min skÀrmslÀckare i datorn.

Ifttt kan hÄlla kolla pÄ nÀr en viss person gör en uppdatering pÄ Instagram, nÀr nÄgon lÀgger upp en bild och taggar den med en viss hashtagg eller nÀr nÄgon lÀgger upp en ny bild frÄn en viss plats. Allt förutsÀtter att bilderna Àr offentliga, att Instagram-kontot som postar dem inte Àr privat.

ifttt-location

Jag har gjort nĂ„gra försök med platsbaserade sökningar och de fungerar fint. Som journalistiskt verktyg Ă€r det exempelvis anvĂ€ndbart i samband med en platsspecifik hĂ€ndelse. I samband med seriekrocken pĂ„ Tranarpsbron förra Ă„ret anvĂ€nde jag Platsogram för att se om nĂ„gra av ögonvittnena gjorde postade bilder pĂ„ Instagram. Och det fanns det givetvis dem som gjorde. Annat tĂ€nkbart anvĂ€ndningsomrĂ„de Ă€r för kafĂ©Ă€garen som vill hĂ„lla koll pĂ„ bilder som gĂ€sterna lĂ€gger upp efter fikan: Är de nöjda med besöket eller inte?

Instagram och integriteten #

Givetvis finns hÀr ocksÄ klara frÄgetecken kring integritet och medvetenhet. I de försök jag gjort har det dykt upp bilder dÀr jag lÄngt ifrÄn kÀnner mig sÀker pÄ att personen i frÄga tÀnkt pÄ att bilden de laddar upp faktiskt Àr offentlig och möjlig för vem som helst att hitta.

Jag vet inte, men jag tror inte att Instagram uppfattas som en tjÀnst dÀr det Àr sÀrskilt enkelt att söka sig fram till bilder om man inte kÀnner till anvÀndarnamnet pÄ personen som publicerat den.

Kopplingen mellan Instagram och Ifttt visar i sÄ fall att den kÀnslan Àr felaktig.

Det hĂ€r Ă€r ett i en serie av blogginlĂ€gg som handlar om arbetet med en uppdaterad version av Internetguiden Flöden, kvitter och statusuppdateringar – om omvĂ€rldsbevakning pĂ„ nĂ€tet. Du kan lĂ€sa mer hĂ€r.