På knytkonferensen Webcoast pratade jag i helgen om omvärldsbevakning på nätet. Det här blogginlägget fungerar som länksamling för er som var där och en sammanfattning för er som inte var det.

Omvärldsbevaka i steg

Jag har i många år separerat jakten på saker som ser intressanta ut från tiden då jag läser och tar reda på om det verkligen är intressant. Det finns flera anledningar till det här:

  • För det första är det en tempofråga. Att läsa är en långsam aktivitet, att skumma rubriker i RSS-läsaren eller det senaste på Twitter går snabbare.
  • För att bedöma om något har potential att vara intressant behöver jag varken energi eller koncentration. Men om jag läser en längre artikel när jag är trött eller stressad så slutar det ofta med insikten om att jag behöver läsa igen.
  • Genom att separerar jakten från läsandet blir det också möjligt att slänga ett öga i RSS-läsaren när jag sitter i en telefonkö eller i väntan på att nästa telefonintervju börjar.

Det finns givetvis undantag. Det kan komma en riktigt viktig länk i twitterflödet som behöver läsas direkt. Men generellt sett så tror jag att det är bättre att leta efter länkar som ser intressanta ut vid ett tillfället och att läsa dem vid ett annat.

Därför finns det egentligen en mellanstation mellan hitta och hantera och det är samlandet: Allt det som verkar intressant måste sparas någonstans så att det lätt går att hitta när det finns tid och energi att läsa och hantera. Många RSS-läsare har en funktion för att spara artiklar, på Twitter finns möjligheten att stjärnmärka. Båda är bra, men det finns i min mening ett ännu bättre alternativ: Att skaffa en inkorg för allt som verkar intressant. När det är dags att läsa slipper du då att kolla RSS-läsaren, twitterfavoriterna och de länkar som du mailat dig själv.

Mitt förslag är att den samlade inkorgen är bokmärkestjänsten Pinboard. Den ser inte mycket ut för världen, men i det här sammanhanget är den väldigt bra. Väldigt många andra appar, program och tjänster har stöd för Pinboard, vilket gör det enkelt att spara nya bokmärken dit. Dessutom har Ifttt väldigt bra stöd för Pinboard, vilket vi kommer att utnyttja i sista steget, hanteringen.

Att hitta

RSS-läsaren som jag använder heter Fever. Den är nätbaserad, men till skillnad från andra är det inte en tjänst där man blir användare utan en webbapp som man installerar på sin egen webbserver.

Att jag valt den krångliga vägen beror på att Fever har en funktion som jag inte hittat i någon annan RSS-läsare: En het lista.

Länkar är en viktig signal för nätets sökmotorer. Många länkar till en sida på webben tyder på att många tycker att den är bra. Fevers Hot List är en funktion på samma tema.

Fever går igenom alla länkar som finns i de RSS-flöden jag prenumererar på. Den heta listan innehåller sedan en dynamisk lista med de länkar som förekommer ofta. Och för mig blir det en väldigt bra signal om vad som kan vara intressant.

fevers hot list

Jag har närmare 300 flöden i Fever, utvalda av mig eftersom de på ett eller annat sätt innehåller relevanta saker. Om tio eller tjugo av dem en dag länkar till samma sida på nätet är sannolikheten därför stor för att även jag ska tycka att den är värd åtminstone en titt. Och här kommer det fina: Jag behöver inte själv prenumerera på ett RSS-flöde från den sajten där den populära sidan finns. Tack vare Fevers heta lista sträcker sig alltså min RSS-läsare bortom de prenumerationer som jag själv lagt till. I exemplet ovan finns en länk till en artikel om Flappy Birds publicerad i Rolling Stone, och där under en lista på alla de flöden som jag prenumererar på som länkar till den artikeln.

Om du inte kan eller vill installera Fever finns Slow Feeds, en app för iOS, med bland annat den här funktionen. Slow Feeds används tillsammans med nätbaserade RSS-läsare som Feedly, Feedbin och Feedwrangler.

Just Feedwrangler har en annan funktion som är intressant: Stående sökningar. Säg att du är kommunal tjänsteman och vill hålla koll på nyheter från regering och riksdag som handlar om din kommun. Både från regeringen och riksdagen finns det gott om RSS-flöden att stoppa in i din RSS-läsare, men väldigt mycket i dem kommer handla om sånt du över huvud taget inte är intresserad av. Med Feedwrangler går det då att skapa en sökning på exempelvis ”vänersborg” och välja att den ska gälla flödena från regering och riksdag. Då kommer du bli uppmärksammad på när något matchar sökningen och slipper att manuellt läsa igenom allt som kommer i jakt på något som handlar om Vänersborg.

Om du inte skulle gilla upplägget på Feedwrangler i övrigt, tjänsten har verkligen sina svaga sidor, och kör Mac är ett alternativ att skaffa ReadKit. Det är en RSS-klient som installeras i dator, har stöd för stående sökningar och kan användas med alla de RSS-tjänster jag nämnt, inklusive Fever. Med ReadKit får du alltså samma möjlighet som med Feedwrangler, oavsett vilken RSS-läsare du valt att använda.

På föreläsningen på Webcoast fick jag frågan om något som liknar Slow Feeds för Android. Jag svarade att jag trodde att Press hade den funktionen. Nu har jag kollat, och den saknas tyvärr. Men om man kör Android är Press ändå ett bra tips, som precis som ReadKit går att använda med alla RSS-läsarna.

Slutligen ett hitta-tips som gäller oavsett vilken RSS-läsare du väljer: Sortera dina prenumerationer smart! Smart innebär efter prioriteringsordning, inte ämnesindelat.

I takt med att antalet prenumerationer växer blir det snart omöjligt att läsa allt. Skapa då en mapp som heter Prio 1 eller något liknande. Där stoppar du in de flöden som du absolut vill hålla koll på – och hinner du inte mer så tömmer du åtminstone den.

Det var RSS. För twitter kräver hitta-fasen betydligt färre bokstäver: När du bläddrar igenom flödet och hittar en tweet med en länk som ser spännande ut stjärnmärker du den, trots vad jag skrev ovan om att skaffa en enda inkorg för allt som verkar intressant. I nästa steg visar jag hur du ser till att länkar från dina favoritmärkta tweets automatiskt sparas till Pinboard.

Att samla

Nu är det dags skapa vägar in till Pinboard, så att de saker som verkar intressanta snabbt och enkelt kan sparas dit.

Många av RSS-tjänsterna och RSS-apparna har inbyggt stöd för Pinboard. Genom att lägga in sina användaruppgifter för Pinboard går det sedan att spara länkar dit med ett klick på en knapp. Om den möjligheten saknas, vilket den bland annat gör i Fever, går det kanske att använda Ifttt.

Ifttt är en gratistjänst som kan användas för att knyta ihop olika webbtjänster med varandra. Namnet står för if this then that och beskriver hur tjänsten fungerar: När något händer (if this) gör det här (then that).

När jag klickar på save i Fever läggs just den artikeln nämligen till i ett RSS-flöde som jag kan hämta från Fever. I just det här fallet är “något händer” att ett RSS-flöde innehåller ett nytt inlägg och “gör det här” är att spara det till Pinboard. (Ifttt-receptet finns här.)

Från Twitter vill jag skicka länkar i tweets som jag favoritmarkerar och i tweets som jag retweetar vidare till Pinboard. Det senare finns som inbyggd funktion i Pinboard, medan det stjärnmärkta plockas in med hjälp av Ifttt.

Till Pinboard går det också att skicka länkar via e-post och givetvis finns möjligheten att installera en knapp i webbläsaren så att det går enkelt att spara länkar som du snubblar över på webben.

Att hantera

Nu har vi hittat länkar som ser intressanta ut och sparat dem till Pinboard. Dags för sista steget: Att hantera dem.

När jag har tid och energi öppnar jag Pinboard och visar alla bokmärken som ännu inte har taggats, det vill säga alla nya bokmärken som jag ännu inte har gått igenom.

Sen tittar jag igenom dem, ett efter ett, och bestämmer vad jag ska göra med dem.

En del är intressant men för långt att läsa där och då. Genom att tagga med instapaper sparar jag dem texterna vidare till Instapaper. (Ifttt-recept.)

En del vill jag posta på Facebook och taggar fb. (Iftt-recept.)

En del vill jag tipsa utvalda personer om. Då taggar jag med den personens namn, och har ett Ifttt-recept per person som skickar länken via e-post.

En del vill jag tipsa om som länktips här på min webbplats. Då lägger jag till en kommentar, taggar med länktips och skickar till WordPress. (Ett längre inlägg om just det flödet här.)

Det som taggas med länktips skickas också via Buffer (för schemaläggning) vidare ut på Twitter.

Slutligen det mest avancerade Ifttt-receptet. När jag hittar något som kan behöva i framtida artiklar vill jag gärna spara en lokal kopia av texten på min hårddisk. Att försöka söka sig tillbaka till något man läste för ett halvår sedan kan vara omöjligt, och det räcker inte alltid ens med ett sparat bokmärke eftersom saker kan försvinna från webben. Därför skickas allt jag taggar med md via tjänsten Heckyesmarkdown där texten görs om till Markdown för att därefter sparas på mitt konto på Dropbox. (Ifttt-recept)

Intresse för workshop?

Efter föreläsningen igår har jag fått frågor om jag arrangerar workshop där deltagarna inte bara får ta del av mina tips utan även hjälp att komma igång. Jag har aldrig tänkt i de banorna tidigare. Om en sådan workshop skulle vara något för dig, skicka mig ett mail. Om intresse finns så arrangerar jag gärna en sån.

Tack till Maria Gustafsson som strömmade min föreläsning på Bambuser!