Facebook är inte en plats för livets negativa sidor
Om Facebook inte bara sätter stopp för sånt som går emot amerikansk moral, utan också sånt som användarna upplever som negativt, vilken typ av filter sätter Facebook då upp i informationsspridningen?
Gratis datapaket är inte en lämplig lockvara
Om just de här tre tjänsterna blir gratis hos väldigt många mobiloperatörer, hur påverkar det förutsättningarna för konkurrenter? Problemet är att det är väldigt svårt att sätta en tydlig gräns. Nätneutralitet är antingen eller. Det går inte att ha ett nätverk som är lite nätneutralt.
Så får du in Di Digital (och andra sajter som saknar RSS-flöde) i RSS-läsaren
I Inoreader är det inte bara möjligt att prenumerera på RSS-flöden. Här går också att lägga in både Twitter-konton och Facebook-sidor. Och plötsligt hade jag allt Kit och Di Digtal twittrar på samma ställe som alla andra flöden som jag vill hålla koll på.
Vi behöver värna våra egna hörn på nätet
I inledningen citerade Aral Balkan Free Software Foundation:”Det finns inget moln, bara andra människors datorer”. Och jag tror att det delvis är här det brister. De flesta människor vet inte hur internet fungerar. Tjänsterna de använder idag fungerar ju bra, så varför välja något annat? Det är väl ingen som är intresserad av just min kommunikation?
Datorer skaffar inga slavar
Jag förstår dramaturgin, att det är något kittlande att ställa människa mot maskin. Men det är fel. Datorer är inte smarta. Datorer kan inte förslava oss. Datorer gör bara vad andra människor har instruerat dem att göra.
Det viktigaste från dina rss-flöden, direkt till mobilen
Det lanseras allt fler mobilappar som skickar pushnotiser för viktiga nyheter. I Sverige har vi Omni. Spotter är ett relativt färskt utländskt exempel. Med nästa uppdatering av operativsystemet iOS ger sig Apple in i samma segment, med News. Nu har Feedly, den RSS-läsare jag brukar rekommendera att man utforskar först när man vill komma igång med omvärldsbevakning på nätet, presenterat sitt sätt att erbjuda motsvarande funktion: Genom integration med Google Now, tills vidare bara på Android.
Din sökhistorik ett nytt argument för engångkoder på nätet
Nyligen läste jag att Google gör hela din sökhistorik tillgänglig på history.google.com. Och när jag kollade vidare finns liknande historik hos Facebook. Det här är två ställen där det i detalj går att se vad du sökt efter, dag för dag – och hos Google timme för timme.
Vi slåss för nätneutralitet men bygger andra murar
Bloggverktyg som Blogger gjorde att nätet levde upp till sitt löfte om att låta var och en göra sin röst hörd: Skapa ett konto, skriv din text, tryck på publicera. Tekniken för att publicera en podd är idag på samma enkla nivå. Är vi på väg att förlora den möjligheten igen?
Filterbubblan finns – men egna val väger tungt
En färsk artikel bekräftar att filterbubblan finns, algoritmer påverkar vad Facebooks användare får ta del av. Men deras egna val påverkar i ännu större utsträckning.
Hjälp ditt barn att kartlägga spelets värld
Det viktiga att förstå som vuxen är att en inte behöver begripa särskilt mycket av tekniken för att kunna vara ett stöd. När det gäller de positiva bitarna räcker det att sitta ned och låta barnen stolt visa vad de gjort. Och när det gäller de negativa aspekterna är det inte teknik barnen får problem med, utan mellanmänskliga relationer. En skolkamrat som lagt upp en taskig bild eller en främmande person som skickat ett obehagligt meddelande. Och i de situationerna kan en förälder vara ett stöd. Utan att kunna något om tekniken, men genom att ha livserfarenhet och en uppfattning om vad som är okej och vad som kanske till och med kan ligga utanför lagens råmärken.
Personliga pronomen leder din sökning rätt
Komplettera din sökning på Twitter med personliga pronomen så ökar chansen att du hittar vad du letar efter. Testa att komplettera sökorden som handlar om det du är intresserad av med <em>jag</em>, <em>vi</em>, <em>min</em>, <em>våra</em> och så vidare.
Måsteläsning för alla journalister: Digitalt källskydd – en introduktion
Den uppdaterade versionen av .SE:s och Journalistförbundets introduktion till digitalt källskydd är äntligen här. Är du journalist, ladda ner och läs!
Länkfiske med twitterlistor och Nuzzel
Genom den här kombinationen av fokuserad twitterlista och Nuzzel kan jag alltså ha koll på relevanta länktips även när jag inte har möjlighet att ha ett halvt öga på twitterflödet.
Två principer och tre produkter för dina säkerhetskopior
På .SEs blogg läser jag att idag, den 31 mars, är World Backup Day. Bra tillfälle att skriva om hur jag löst säkerhetskopieringen av min Macbook.