Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Mitt samlade flöde

Därför krypterar jag min webbplats
Sedan i fredags går det inte längre att besöka min webbplats på adressen https://anders.thoresson.se. Istället är det https://anders.thoresson.se som gäller. Den extra bokstaven som är skillnaden mellan http och https betyder att den här texten och allt annat innehåll på min webbplats skickades krypterat från min webbserver till din webbläsare. S står för secure. Varför undrar du kanske? Här finns ju ingen känslig information.

Journalister, källskydd och bristande kunskap i nätsäkerhet
“Men! Jag har inte sökt hit för att bli datorexpert!” Så låter det ibland när jag håller min föreläsning om digitalt källskydd på journalisthögskolan. Det stämmer. Men det är inte desto mindre ett tankefel. Målet är kanske inte att bli en datorexpert. Men datorn är en reporters viktigaste arbetsredskap i dag.

Pollenkoll i mobilen – med RSS och Ifttt
Tack vare att Pollenrapporten har separata RSS-flöden för sina olika mätstationer runt om i landet plingar det nu till i mobiltelefonen så fort rapporten uppdateras för Bäckefors.

Signal gör kryptering enkelt
Jag har bara hunnit testa som hastigast, men kan konstatera att jag nog aldrig använt ett program för krypterad kommunikation som är så enkelt att komma igång med.

Besök Kryptobaren på MEG 15
I nästa vecka är det dags för årets upplaga av Mediedagarna i Göteborg, MEG. I loungen kommer .SE, bland annat genom mig, och Interactive Institute att bemanna Kryptobaren. Här hoppas vi att många mässbesökare stannar till för att prata om digitalt källskydd, it-säkerhet och integritet.

Vem lär barnen att titta efter ett hänglås i webbläsarens adressfält?
Här finns ett stort samhällsansvar. Skolan måste se till att dagens elever får så stor kunskap om hur tekniken fungerar som det bara är möjligt. Vi lär idag våra små att se sig noga om innan de passerar över ett övergångsställe. Men vem lär barnen att titta efter ett hänglås i webbläsarens adressfält?

Vissa säkerhetshål är allvarligare än andra
Om du bygger en nättjänst där användarna förväntas hantera känsliga uppgifter har du också en skyldighet att ha koll på säkerheten. Men långt i från alla lever upp till det kravet.

Anonymitet, wifi-nät och vikten av att förstå hur tekniken fungerar
För mig är det uppenbart att fler, inte minst de unga som växer upp i ett samhälle där det mesta kommer att vara digitaliserat, måste förses med kompetens att första – inte bara kunna använda – tekniken. De riktigt viktiga argumenten för att lära barn att programmera handlar inte om pengar och möjligheterna att skapa nästa Mojang. De handlar om demokrati

Lägg inte ansvaret för kryptering på användarna
Och därmed också utan att användaren behöver ta ansvar för det. Jag tror det är dit vi måste för att integriteten på nätet ska kunna stärkas på allvar. Riskerna och problemen med okrypterad kommunikation är trots alla avslöjanden inte tillräckligt uppenbara för att de mer krångliga alternativen ska övervägas – om det ens är känt att de finns.

De kopplar en robotbil till din kalender – gissa vad som händer sen
Med bilar som klarar sig utan en människa vid ratten och med ett bokningssystem kopplat till kalendern går det att göra sig av med båda ändnoderna i den kedjan. Som kund behöver du inte göra bokningen och någon taxichaufför behövs inte heller.

Töm dina inkorgar
Ställ därför samma fråga – “Vad är det här?” – oavsett i vilken inkorg något dyker upp. Skräp slänger du. Referensmaterial sparar du i rätt mapp på datorns hårddisk. Enkla frågor får snabba svar. Bokningar åker direkt in i kalendern. Och alla uppgifter du ska göra, dem skriver du upp på din att-göra-lista.

Med mobilen i fickan är vi spårbara på stan
Jag vet att jag inte hade gillat det. För något år sedan blev det också stor debatt när tjuvlyssnande soptunnor placerades ut runt om i London. Det ska bli spännande att se vilka reaktioner det här får.

Därför är kampen för ett öppet internet en grundläggande utmaning
“Kampen om ett öppet nät är inte den viktigaste kampen vi har att föra. Jämställdhet, ekonomisk rättvisa och klimatet är tre frågor som är viktigare.” Så inledde författaren och nätaktivisten Cory Doctorow sitt anförande på årets upplaga av Internetdagarna. Sen fullföljde han resonemanget: “Men de andra frågorna kommer till stor del att avgöras på nätet. Därför är kampen om nätet en grundläggande kamp.”

Hota inte era barn med nätförbud
Rådet från de forskare jag intervjuat om det här är på samma gång enkelt och svårt: Det viktiga är att ha en bra relation till sina barn.

Med kryptering för alla bygger Whatsapp en större höstack
Whatsapp har runt 600 miljoner användare. För var och en av dem innebär automatisk kryptering att deras integritet stärks, oavsett om de är av uppfattningen att de har något att dölja eller inte. Men tillsammans så kommer de också att skapa en enorm mängd bakgrundsbrus för dem som anser att kryptering i sig är något suspekt.

Föregående /

Nästa