Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Mitt samlade flöde

Skriv ditt mejl nu, men skicka det senare
Dagens e-posttips passar särskilt bra att publicera just idag, en söndag: Undersök om ditt e-postprogram eller den e-posttjänst du använder har funktioner för att schemalägga när mejlen du skriver ska skickas.

Fyra råd som motar e-posten i grinden

Vilka mappar behöver finnas i ditt e-postprogram?
Vilka arkivmappar behöver din inkorg ha? Ett arkiv för allt, eller specifika arkiv för enskilda kontakter eller projekt? Och om man lyfter blicken från e-posten: Ska allt som kommer till dig via e-posten också sparas i en mapp i e-postprogrammet eller är det bättre att spara i en mapp på datorns hårddisk?

Fem frågor som tömmer dina inkorgar
När du har en lista att skriva ned dina uppgifter på och en kalender för dina mötesbokningar är det dags att börja tömma inkorgen. Och det gör du genom att ställa ett antal ja- och nej-frågor. Börja uppifrån och jobba dig nedåt tills dess att svaret är ett ja:

Arkiv, uppgifter, möten – var sak på sin plats
En inkorg är alltså ett arkiv. Men för att inkorgen ska kunna vara en inkorg och inte ett arkiv krävs det att du vet var det som hamnar i inkorgen egentligen hör hemma. Att vi pratar om e-post just nu är egentligen ointressant. “E-post” säger inget om vad det är du fått, bara hur du fick det. Principerna gäller alla dina inkorgar, digitala så väl som fysiska.

Visa mig ett e-postprogram där inkorgen heter Arkiv
Att ta kontroll över e-posten handlar istället om att låta Inkorgen vara en inkorg och skapa rutiner och skaffa verktyg för att hantera det som dyker upp där. Det är inte en slump att mappen där ny e-post dyker upp heter Inkorg och inte Arkiv.

Mapparna som ger e-posten struktur
Ett sätt att hantera inflödet är att fundera på vad en *vet* är viktigt och vad en *vet* är mindre viktigt och låta tekniken automatiskt hantera de mail som faller i någon av de båda kategorierna. Automationen handlar om att använda filterfunktioner i både e-postprogram och på e-postserver för att flytta inkommande mejl till en specifik mapp eller använda en smart mapp för att visa ett urval av det som finns i min inkorg.

Fyra nya (och ett gammalt) sätt att hitta intressanta länkar
Fyra nya sätt att hitta intressanta länkar på webben. Och ett lite äldre tips, som bonus.

Inoreader-tips: Skapa pdf-kopior av sånt du vill spara
När jag föreläser om omvärldsbevakning är ett av mina råd att aldrig överskatta sin förmåga att hitta tillbaka till artiklar man en gång läst på nätet. Efter att ha läst något intressant, som du tror att du kan ha glädje eller nytta av i framtiden – skapa en egen kopia av texten, på din egen hårddisk. Texter kan avpubliceras eller konkurreras ut av annat i sökresultaten. Att skapa egna kopior av sånt du tror att du kommer ha glädje av i framtiden är därför att göra dig själv en stor tjänst. Med kopplingen till Dropbox har Inoreader gjort den processen väldigt enkel.

En podcast om hur teknik påverkar samhälle
Digitalsamtal är en ny podcast där Carl Heath och jag sitter vid mikrofonerna. Hittills har det blivit ett pilotavsnitt, där vi pratar om varför vi gör podcasten, och ett första samtal, om hur mycket teknik man egentligen behöver kunna. Ambitionen är att sätta teknikutvecklingen i ett samhällsperspektiv. Att vara en podcast om hur teknik påverkar samhälle och individer.

Man behöver inte vara kriminell för att ha något att dölja – det räcker med att vara barn
Det här är en viktig del i hela debatten om massövervakningen. Snowdens resonemang har egentligen två bottnar: Det handlar dels om att det inte bara är kriminella handlingar som det finns ett intresse av att dölja, dels de effekter massövervakningen får i form av självcensur.

Låt Signal kryptera dina textmeddelanden
Du tänker kanske att sannolikheten att någon ska avlyssna just dig är liten. Med Signal är å andra sidan insatsen för att kryptera också väldigt liten. Så varför inte installera?

Du har ingen kontroll över ditt molnjag

Ditt molnjag följer dig överallt, hela tiden
Mycket av den data som samlas in och blir en del av våra <em>molnjag</em> hämtas på ställen och i aktiviteter där vi över huvud taget inte tänker på att internet existerar och är en del av det vi gör. Uppdelningen mellan online å ena sidan och offline å den andra sidan är snart helt obefogad att göra, det blir allt svårare att hitta aktiviteter som inte lämnar några digitala spår alls efter sig.

Adblockers handlar om det du inte vill se men också om vad du inte vill lämna ifrån dig
Diskussionerna om innehållsblockerarna handlar med all rätta om hur mediehusen ska förhålla sig till en ny verklighet. Men vid sidan om mediehusens ekonomi borde diskussionen om innehållsblockerare i betydligt större utsträckning också handla om allas vår integritet.

Föregående /

Nästa