đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Devonthink har blivit min extrahjÀrna

| | | | LĂ€stid: 5 minuter (5345 tecken)

SkrÀmdump av Mac-programmet Devonthink.

I det 42:a avsnittet av Digitalsamtal pratade Carl och jag om hur man kan anvĂ€nda datorer för att minnas saker som behöver minnas, program och tjĂ€nster som fungerar som egna personliga referensarkiv. Det handlar alltsĂ„ inte om att-göra-listor, utan om sparad ”kunskap".

I mitt jobb som journalist tar jag in rÀtt stora mÀngder information en vanlig arbetsvecka. Jag lÀser artiklar och böcker, jag lyssnar pÄ poddar och förelÀsningar, jag gör intervjuer. Det handlar om research för specifika uppdrag eller en allmÀn omvÀrldskoll för att hÄlla mig uppdaterad om vad som hÀnder inom de omrÄden som jag bevakar.

Att ta in allt detta Àr bra. Men Ànnu bÀttre om jag ocksÄ minns det. Och kan hitta tillbaka till det i framtiden. NÀr jag gör research för en ny artikel vill jag kunna blÀddra runt bland texter jag lÀst om Àmnet och bli pÄmind om resonemang och fakta som jag glömt bort. Förhoppningen Àr att kunna anvÀnda tekniken för att göra bÀttre research och dÀrmed ocksÄ skriva bÀttre artiklar.

DÀrför har jag lÀnge hÄllit ögonen öppna efter nÄgon mjukvara som kan hjÀlpa mig. Ett arkiv dÀr jag kan stoppa in bÄde saker jag lÀst och saker som jag sjÀlv har tÀnkt och som jag kan plocka fram nÀr jag nÄgon gÄng i framtiden behöver det.

Evernote har tvÄ stora brister #

Evernote Àr ett av de absolut vanligaste svaren nÀr jag frÄgat efter förslag. Och det Àr inte svÄrt att förstÄ varför. Ett av de uppenbara sÀtten att anvÀnda Evernote Àr just sÄ som jag vill göra. In i tjÀnsten gÄr det att stoppa i stort sett vilken typ av data som helst. Textdokument, pdf:er, bilder, ljud och sÄ vidare. Ordna i olika anteckningsböcker, lÀgg till taggar för att fÄ Ànnu bÀttre styrsel pÄ det som sparas, och sök sedan nÀr du behöver nÄgot. TvÄ funktioner gör Evernote sÀrskilt bra: Texttolkning i pdf:er och bilder gör att det gÄr att söka i mer Àn bara vanliga dokument. Och ett Chrome-plugin gör att jag varje gÄng jag googlar efter nÄgot pÄminns om vad jag redan har i mitt arkiv som ocksÄ relaterar till sökningen.

Men trots att jag försökt anvÀnda Evernote flera gÄnger har det aldrig klickat för mig. En viktig anledning Àr att jag bygger mitt referensbibliotek för att det ska finnas tillgÀngligt över tid. Och som jag skrivit tidigare, tillgÀnglighet över tid Àr inte den bÀsta förhoppningen att stÀlla till en molntjÀnst1.

Men inte ens hÀr och nu har Evernote levererat den nytta som jag letar efter. Det finns tvÄ sÀtt att hitta saker i Evernote: Det gÄr att söka efter nyckelord. Eller leta utifrÄn de taggar som jag sjÀlv lÀgger till.

Vad jag vill ha Àr dessutom ett system som skapar kopplingar mellan det jag sparar, oavsett om det Àr en anteckning jag gjort sjÀlv eller en vetenskaplig artikel som jag lÀst.

Kopplingar mellan anteckningar – manuellt eller automatiskt #

FÄr nÄgot Är sedan lÀste jag om zettelkasten, ett sÀtt att ge varje anteckning ett unikt id-nummer och sedan anvÀnda det för att skapa de hÀr kopplingarna. PÄ pappret lÀt det precis som vad jag letade efter, ett sÀtt att skapa röda trÄdar i det jag sparar. Men jag insÄg ocksÄ rÀtt omgÄende att det Àr ett vÀldigt tidskrÀvande arbete. Som sÀkert betalar sig, eftersom man hela tiden jobbar aktivt med det man sparat och hÄller det frÀscht i minnet. Men ÀndÄ, pÄ tok för tidskrÀvande. NÄgra zettelkasten skrev jag aldrig.

Hela tiden har jag haft ett halvt öga pĂ„ ett annat program. Jag köpte det pĂ„ pappret Evernote-lika Devonthink för lĂ€nge sedan. Ett program dĂ€r jag kan spara vilken typ av dokument som helst – men dĂ€r det Ă€r Devonthink och inte jag som hittar kopplingarna mellan dem. Och dĂ€r allt finns lagrat pĂ„ mina prylar, inte pĂ„ ett företags servrar i molnet.

Devonthink har dock inte fungerat sÀrskilt bra i mobiltelefoner och pekplattor, vilket Àr ett annat krav jag har. Mycket av det jag lÀser lÀser jag i min iPad och dÄ mÄste jag pÄ ett enkelt sÀtt kunna spara saker och ting direkt frÄn paddan.

I somras blev det möjligt nÀr Devonthink slÀppte en ny, kraftigt uppdaterad version av sina iOS-appar. Och dÀrmed var det ocksÄ dags att ge Devonthink en rejÀl chans.

Och redan efter nÄgra veckor kan jag konstatera att detta Àr vÀldigt nÀra det jag letat efter. Synkfunktionen mellan dator och telefon och platta Àr inte perfekt, men tillrÀckligt bra.

Vad som dÀremot Àr snudd pÄ fantastiskt Àr just funktionerna för att hitta saker i mitt arkiv. Devonthink har algoritmer som pÄ olika sÀtt analyserar innehÄllet i de dokument jag sparar. NÀr jag sedan markerar ett av dem kan jag öppna ett fönster dÀr Devonthink föreslÄr andra dokument i mitt arkiv som verkar handla om ungefÀr samma sak.

Och det Àr hÀr det blir sÄ oerhört anvÀndbart. Markerar jag en anteckning jag gjort om sjÀlvkörande fordon letar Devonthink upp andra dokument om sjÀlvkörande fordon. TÀmligen omgÄende hÀllde jag in Àven mitt produktionsarkiv frÄn mina 16 Är som journalist i Devonthink. Vilket gav resultat direkt. NÀr jag nyligen gjorde research om ett sÀkerhetsproblem pÄ nÀtet kunde Devonthink pÄminna om en artikel jag skrivit om ungefÀr samma Àmne. En artikel jag skrev 2010 och sedan lÀnge glömt bort. Men som i allra högsta grad var relevant att lÀsa nu, i jobbet med den nya texten.

Inga egna filformat #

Och hÀr finns ocksÄ en annan viktig aspekt vÀrd att lyfta fram. Eftersom jag alltid haft en viss misstÀnksamhet gentemot molntjÀnster, inte minst de som sparar min data i egna format. MolntjÀnster skapar rent generellt en inlÄsningseffekt, som blir Ànnu större hos tjÀnster med egna format. Dokument som jag har lagrade pÄ min egen hÄrddisk kan jag dÀremot enkelt hantera som jag vill.

Att ta alla mina befintliga dokument – sparade anteckningar, artiklar jag skrivit och artiklar jag sparat – och hĂ€lla in dem i Devonthink innebar alltsĂ„ inte nĂ„gon teknisk utmaning eller ens anstrĂ€ngning frĂ„n min sida. Det var bara att vĂ€lja mapparna med filer som jag ville stoppa in i systemet och sen vĂ€nta pĂ„ att Devonthink gjorde sitt jobb.

Efter nÄgra veckor med Devonthink kÀnner jag mig övertygad om att det hÀr Àr ett program som jag kommer att anvÀnda under lÄng tid framöver. Det utvecklas av ett litet företag, men har funnits lÀnge. Skulle företaget av nÄgon anledning sluta med utvecklingen kan jag fortsÀtta anvÀnda Devonthink sÄ lÀnge programmet fungerar pÄ de datorer jag har. Och den dagen det inte lÀngre gÄr kommer jag kunna flytta ut alla mina sparade dokument och ta med dem till en annan lösning istÀllet.


  1. Det hĂ€r har vi ocksĂ„ pratat om i ett avsnitt av Digitalsamtal. ↩