🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Måsteläsning för alla journalister: Digitalt källskydd – en introduktion

| | | | | | Lästid: 1 minuter (1172 tecken)

Den uppdaterade versionen av .SE:s och Journalistförbundets introduktion till digitalt källskydd är äntligen här. Är du journalist, ladda ner och läs!

Idag lanserade .SE och Journalistförbundet den uppdaterade versionen av Digitalt källskydd – en introduktion. Den första utgåvan skrevs av Sus Andersson, Petra Jankov Picha och Fredrik Laurin. Den här gången har även jag varit med i arbetet. Både vad gäller själva huvudguiden, men också genom att skriva de två XL-materialen om hur du kan kryptera e-post med PGP och surfa anonymt med Tor.

I den korta filmen här ovan ger jag några svar på varför journalister – alla journalister! – bör läsa den nya guiden. Och i ett blogginlägg som jag skrev efter vårens upplagor av Mediedagarna i Göteborg och Gräv lägger jag ut texten lite mer.

Om du inte redan är övertygad om varför det är viktigt att du som journalist läser Digitalt källskydd – en introduktion, börja då med mitt blogginlägg. Förhoppningsvis lyckas jag där övertyga dig om varför nätsäkerhet är något som du måste bry dig om. Oavsett om du jobbar med avslöjanden av internationellt intresse eller om du jobbar som lokalreporter.

Vill du och dina kollegor ha hjälp att komma igång, hör av er för att diskutera upplägg på föreläsning och/eller workshop om digitalt källskydd.

Om du som läser det här inte är journalist men gärna vill kontakta journalister på ett säkerhet sätt har du också glädje av att läsa guiden. Men den femte maj släpper .SE en guide riktad mot allmänheten: Digitalt självförsvar – en introduktion. Håll ögonen öppna efter den!