đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Signal gör kryptering enkelt

| | | | | | LĂ€stid: 2 minuter (1906 tecken)

Jag har bara hunnit testa som hastigast, men kan konstatera att jag nog aldrig anvÀnt ett program för krypterad kommunikation som Àr sÄ enkelt att komma igÄng med.

En mobiltelefon med Signal.

I gÄr slÀpptes iPhone-appen Signal i en ny version. Den Àr utvecklad Open Whisper Systems, med i sÀkerhetskretsar kÀnda kryptoexperten Moxie Marlinspike i spetsen. Efter lanseringen dröjde det inte lÀnge innan mitt twitterflöde var fullt av lovord frÄn personer som kan det hÀr med it-sÀkerhet. Bland annat skriver The Intercept en positiv recension.

Med appen i telefonen fÄr anvÀndaren möjlighet att bÄde ringa och skicka meddelanden krypterat. Och med en vÀldokumenterad teknik i botten. Jag gillar bland annat att man tÀnkt pÄ att inte ta med chatt- och samtalsloggar i sÀkerhetskopiorna av telefonen. Med pinkoden aktiverad i mobilen, gÀrna i kombination med funktionen som raderar allt innehÄll efter ett antal misslyckade försök, innebÀr det att det som ska vara hemligt bara finns i telefonen och ingen annanstans.

Jag har bara hunnit testa som hastigast, men kan konstatera att jag nog aldrig anvÀnt ett program för krypterad kommunikation som Àr sÄ enkelt att komma igÄng med.

PÄ torsdag och fredag den hÀr veckan kommer jag vara pÄ MEG i Göteborg och prata digital kÀllskydd i Kryptobaren. Signal Àr defintivt ett verktyg jag kommer att ta upp dÄ. Men för journalister som vill anvÀnda Signal i kontakten med hemliga kÀllor finns det en sak att vara vaksam pÄ. För att koppla ihop tvÄ kontakter med varandra i Signal anvÀnds fortfarande sim-kortets telefonnummer. SlÀkt och vÀnners telefonnummer hÀmtas frÄn telefonens adressbok1. Man skapar alltsÄ inte först anonyma anvÀndarnamn: Signal Àr en app för sÀker kommunikation, inte anonymisering.

För att höja sÀkerheten för den hemliga kÀllan ytterligare ett snÀpp kan det dÀrför vara en bra idé att skaffa en sÄ kallad burner phone, en telefon man köper enbart för den hÀr kommunikationen och som sen kasseras. Eftersom Signal fungerar ihop med Open Whisper Systems Android-appar TextSecure och RedPhone Àr allt som behövs en billig Android-lur med tillhörande kontantkort.

LÀs gÀrna det jag skrev om WhatsApp i höstas, om hur mer kryptering bygger större höstackar och dÀrmed ökar integriteten för alla internetanvÀndare.


  1. HĂ€r tog det nĂ„gra minuter innan jag insĂ„g att telefonnumren i telefonens adressbok mĂ„ste vara skrivna med landskod först. Utan landskod lyckas Signal inte skicka meddelanden. ↩