đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

7000 kronor för att se hur andra journalister jobbar

| | | | | | LĂ€stid: 1 minuter (1348 tecken)

Jag tycker verkligen om den teknik- och vetenskapsjournalistik som finns i tidningar som Wired och New Scientist (Àven om den förra inte sÀllan blir lite för teknikoptimistisk). SÄ nÀr Matter dök upp pÄ Kickstarter bestÀmde jag mig genast för att stödja projektet. MÄlet tycktes vara precis den typen av journalistik jag gillar.

Och nĂ€r jag blĂ€ddrade mig ned bland alternativen fanns dĂ€r ett som gjorde mig nyfiken ocksĂ„ som journalist, inte bara som mediekonsument: För 1000 dollar skulle jag fĂ„ en livstidsprenumeration pĂ„ tidningen men framför allt möjligheten att sitta med i de virtuella redaktionsmötena som “gĂ€stredaktör”.

Mycket pengar, men jag fattade ett snabbt beslut. Strök en av de konferenser jag hade tÀnkt besöka under 2012 ur kalendern och valde att satsa fortbildningspengarna pÄ det hÀr istÀllet.

I gÄr publicerades Ring of Steel. Artikeln, om kameror som lÀser registreringsskyltar pÄ brittiska bilar, blev riktigt bra. Dessutom perfekt tajming, sÄ hÀr nÄgra veckor efter det att Prism-skandalen avslöjats. I Ring of Steel visar journalisterna James Bridle och SA Mathieson att det inte bara Àr pÄ nÀtet som vi pÄ tveksamma grunder kartlÀggs av myndigheterna.

Och pÄ vÀgen, arbetet med artikeln har pÄgÄtt sedan i juni, har jag lÀrt mig massor som jag förhoppningsvis kommer att ha glÀdje av i fortsÀttningen.

Som prenumerant pÄ Matter fÄr jag ocksÄ ge bort nÄgra artiklar gratis. Om du vill lÀsa Ring of Steel eller nÄgon av de andra som publicerats hittills, sÀg till sÄ löser jag det.

(Missa förresten inte James Bridles keynote pÄ The Conference i Malmö. VÀl vÀrd sina 45 minuter!)