🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

iPad, Upad och färre papper att hålla ordning på

| | | Lästid: 2 minuter (1976 tecken)

[caption id="attachment_3919" align="alignleft" width="496" caption="Istället för penna och papper: Penna, iPad och Upad."][/caption]

Ytterligare ett litet steg taget mot det som någon gång kanske faktiskt blir ett papperslöst kontor. Kombinationen iPad, appen Upad och en penna som kan skriva på pekplattans skärm gör att skrivaren inte behöver arbeta lika ofta längre.

För några månader sedan köpte jag en penna från Boxwave. Genom att vara konstruerad i metall går den att använda för att skriva på iPadens skärm. Jag var nyfiken på att testa, men så mycket mer blev det inte. Tills dess att jag upptäckte två nya appar där pennorna verkligen kommer till sin rätt.

I mitt jobb som journalist har jag använt penna och papper i främst två situationer:

Apparna Upad och Noteshelf var vad som behövdes för pennan skulle sluta samla damm.

Upad är i grund och botten ett anteckningsprogram, med den finessen att jag lika gärna kan kladda i ett pdf-dokument som på ett tomt blad. Istället för att skriva ut researchmaterial, intervjuer och halvfärdiga artiklar sparar jag dem i pdf-format. Öppnar dem sen i Upad, läser och gör de anteckningar och markeringar som jag annars hade gjort med en bläck- och markeringspenna. Enkelt att bära med också stora "pappershögar" och allt samlat på ett och samma ställe under tiden jag jobbar med en artikel är två av fördelarna.

Noteshelf använder jag tillsammans med Evernote för intervjuanteckningar. Fördelen med kombinationen är att anteckningarna skickas till molnet direkt när intervjun är slut, och är sen tillgängliga från mobiltelefon, iPad eller dator. Aldrig mer behöver jag leta efter rätt anteckningsblock, eller riskera att tappa bort det innan artikeln är skriven.