đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Needlebase - databasjournalistik med nÄgra musklick

| | | | LĂ€stid: 1 minuter (993 tecken)

I researchen för min kommande introduktionsbok till omvÀrldbevakning pÄ nÀtet fastnade jag idag för en artikel pÄ Read Write Web. I den beskriver Marshall Kirkpatrick hur han med hjÀlp av olika verktyg pÄ webben skapat en Twitter-lista med personer som jobbar pÄ företag som Spotify och Rdio. Ett intressant exempel. Men riktigt spÀnnande blir det nÀr man följer lÀnken vidare till ett blogginlÀgg som Kirkpatrick gjorde i januari, dÀr han i tre korta filmer gör en introduktion till Needlebase.

Needlebase Àr ett verktyg för att automatiskt samla in information frÄn webben och ordna den i prydliga tabeller. I demofilmerna anvÀnder Kirkpatrick verktyget för att hitta journalister som anvÀnder twitter, bor i södra USA och har fler Àn 2000 followers. Inte en helt enkel frÄga att lösa, men med Needlebase gÄr det pÄ under en halvtimme, effektiv tid. Med nÄgra musklick lÀr sig Needlebase att hitta information pÄ twitter.com, vad som Àr ett anvÀndarnamn, vad som Àr anvÀndarens geografiska plats, hur mÄnga personer som följer honom eller henne och sÄ vidare.

Har inte hunnit testa Needlebase sjÀlv, men som verktyg för datainsamling och journalistik ser det vÀldigt lovande ut.