🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Ta datorvägen ut från redaktionen

| | | | Lästid: 1 minuter (909 tecken)

En god gammal reporterregel är att man inte kan sitta vid sitt skrivbord hela dagarna. Man måste lämna redaktionen och träffa folk, lyder den. Annars inga bra nyheter eller intressanta reportageuppslag.

Det är dags att anpassa regeln till 2010-talet.

Fortfarande gäller den gamla skrivningen. Inte minst gäller det intervjuer som nästan alltid blir bättre på plats än över telefon. Ofta ger kallpratet i hissen någon extra information eller ett nytt uppslag. Ofta finns det något i miljön som är intressant.

Men det räcker inte längre att lämna sitt skrivbord och gå ut genom redaktionens dörr. Lika viktigt är det att lämna redaktionen via internet. Att ge sig ut i bloggar, till Facebook och diskussionerna på Twitter.

Som reporter kan man idag ha så oerhört många fler tentakler ute än vad som någonsin varit möjligt tidigare, det går att lyssna på så många fler samtal idag än för bara några år sedan.

Jag hade en idé om att räkna alla artikeluppslag som jag i år får via sociala medier. Jag har lagt ner den ansatsen. Inte för att de visade sig vara för få för att räkna. Utan precis tvärt om.