🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Källtillit – eftersom inte källkritik är tillräckligt

| | Lästid: 1 minuter (865 tecken)

En person som sitter på en parkbänk och läser tidningen.

På Internetstiftelsens folkbildningssajt Internetkunskap är det källkritikstema under mars. En av texterna har jag skrivit: Den som reder ut vad ”källtilit” egentligen är.

Källkritik har varit på tapen länge. Längre än du kanske tror. 1889 används ordet för första gången. Källtilliten först 2018.

För artikeln på Internetkunskap har jag intervjuat Olof Sundin, professor i i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds Universitet, och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och nytillträdd ledamot i Svenska Akademien, om vad källtillit är och varför vi behöver den som komplement till källkritiken.

Om du tycker att ämnet är intressant kan jag dels tipsa om övriga artiklar på Internetkunskap, men också om tre avsnitt av Digitalsamtal:

Och om du vill veta mer om Internetkunskap kan du lyssna på avsnittet där projektledaren Björn Appelgren gästade podden.