🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Jobba hemifrån-tips: Börja dagen som Strindberg

| | Lästid: 1 minuter (1420 tecken)

Fötter på betongplattor, redo för en promenad.

En av de stora utmaningarna med att jobba hemifrån är att hitta sätt att separera privatliv från arbetsliv. Två dagliga promenader kan hjälpa till med det.

Något år in i frilanskarriären läste jag om en av de största svenska författarna och hur han la upp sina arbetsdagar. De startade och slutade alltid med en kort promenad. Jag bestämde mig för att testa samma sak.

I författarens fall (i samband med att Simon skrev en artikel med jobba hemifrån-tips på nyteknik.se i förra veckan lyckades jag googla mig fram till att det sannolikt handlade om Strindberg) innebar det en promenad från lägenheten i Stockholm, ut på gatorna och sen tillbaka till samma hus, men in i en annan lägenhet några trappor högre upp. Och hem motsvarande runda. Ut genom porten, en sväng på gatorna och in genom samma port. Men sen till lägenheten istället för biblioteket.

För mig blev det samma dörr både på utväg och inväg, men jag märkte ändå ganska snart att den där promenaden gjorde skillnad.

Att få röra på kroppen innan en lång dag vid datorn är skönt. Givetvis bättre ju längre promenaden är, men också de dagar då det bara blev en väldigt kort sväng runt kvarteret så spelar den lilla rörelsen roll.

Den friska luften hjälper hjärnan att komma igång.

Och sist, men inte minst, så blev promenaderna snart en markering för vart fokus skulle vara. På jobb, eller på privatliv. Promenaden ”till” jobbet ett sätt att koppla på jobb-hjärnan. Promenaden ”från” jobbet ett sätt att koppla bort jobb-hjärnan.

Väl på jobbet efter morgonpromenaden är det bara att ta i tu med uppgiftslistan som skrevs innan nedstängning dagen innan.

Det här är ett blogginlägg i en serie med jobba hemifrån-tips som jag skriver under corona-våren.