đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Facebook pressas om planerna pÄ krypterad kommunikation

| | | LĂ€stid: 2 minuter (2257 tecken)

Till synes slumpvisa tecken frÄn en krypterad fil.

USA:s utrikesminister Àr en av de toppolitiker som pressar Facebook om företagets planer pÄ att införa kryptering i mÄnga av plattformens chattfunktioner. Det som i decennier kallats för kryptokriget fortsÀtter alltsÄ.

"Security enhancements to the virtual world should not make us more vulnerable in the physical world” Ă€r, enligt Buzzfeed, en av formuleringarna i ett brev som snart kommer att skickas till Facebook, undertecknat av bland andra toppar frĂ„n USA, Storbritannien och Australien. (Vice har förresten inte valt en riktigt lika nyanserad rubrik som Buzzfeed.)

Det Àr givetvis lÀtt att sympatisera med det resonemanget.

Men det Àr ocksÄ viktigt att komma ihÄg det omvÀnda: Om sÀkerhetslösningar pÄ nÀtet försvagas kan det ocksÄ göra oss mer sÄrbara.

Precis som sÄ mycket annat nÀr det gÀller nÀtet Àr frÄgan om kryptering inte svartvit.

Jag förstĂ„r att Facebooks annonserade satsning pĂ„ krypterad kommunikation Ă€r ett problem för polis och sĂ€kerhetsmyndigheter. Och kring de hĂ€r resonemangen hörs ofta ”har du inget att dölja har du heller inget att oroa dig för”.

Men nÀr jag Àr ute och förelÀser om digitalt sjÀlvförsvar brukar jag pÄminna dem som lyssnar om att det inte bara Àr myndigheter i jakt pÄ brottslingar som Àr intresserade av att avlyssna internettrafik. En svartsjuk person vill se vad partnern chattar om, ett företag vill försöka hitta kÀllan som lÀcker till journalisterna pÄ lokaltidningen.

Nu verkar det inte som om brevet till Facebook kommer att argumentera emot all kryptering. DĂ€remot uppmanas Facebook tĂ€nka pĂ„ allmĂ€nhetens sĂ€kerhet genom att designa lösningen sĂ„ att rĂ€ttsvĂ„rdande myndigheter ska kunna fĂ„ tillgĂ„ng till chattmeddelanden. Det hĂ€r Ă€r vad som brukar kallas för bakdörrar, sĂ€tt att lĂ„sa upp krypton för dem som anses behöva det. Problemet med dem Ă€r att ”nycklarna” till dem, kĂ€nnedomen om hur bakdörrarna öppnas, kan komma pĂ„ drift. Eller att personer som Ă€r betrodda med att öppna dem anvĂ€nder dem pĂ„ sĂ€tt som det inte Ă€r tĂ€nkt.

Det hÀr Àr ocksÄ aspekter som vi mÄste ha med i diskussionen. Sveriges Radios vd Cilla Benkö skrev i en debattartikel nyligen om problemen med förbud mot anonyma kontantkort och tankarna pÄ bakdörrar in i krypterade chattar. Den Àr lÀsvÀrd. (Men jag har ocksÄ ett utkast till ett blogginlÀgg som kommer att problematisera Benkös debattartikel. Den texten dyker antagligen upp hÀr i nÀsta vecka.)

LĂ€s ocksĂ„ gĂ€rna texten om olika nyanser av personlig integritet som jag publicerade hĂ€romveckan. Eller den jag skrev i november 2015, med anledning av en intervju som Dagens Nyheter hade gjort med Edward Snowden: Man behöver inte vara kriminell för att ha nĂ„got att dölja – det rĂ€cker med att vara barn.