đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Digitala marginalanteckningar frÄn analoga texter med Prizmo Go

| | LĂ€stid: 3 minuter (2600 tecken)

En uppslagen bok med en markeringspenna.

Om du lÀser mycket texter pÄ papper, men vill kunna spara intressanta citat i datorn Àr Prizmo Go mobilappen som löser det Ät dig. Ta ett kort, lÄt appen göra sitt och spara sen texten dÀr du vill ha den.

För mig som journalist handlar arbetsdagarna inte bara om att skriva och att spela in poddar. Det Àr ocksÄ att lÀsa. Massor. Böcker, tidningar, blogginlÀgg. Ibland lÀser jag som en del av researcharbetet inför en specifik artikel, ibland för att hÄlla mig uppdaterad rent allmÀnt.

Men oavsett varför vill jag ju ocksÄ komma ihÄg det jag lÀser. En hel del vill jag dessutom ha sparat pÄ ett sÀtt sÄ att jag enkelt kan referera till det senare. MÄnga gÄnger innebÀr det direkta citat frÄn texten jag lÀser.

Om kÀllan Àr digitalt Àr det enkelt. Markera, kopiera och klistra in i mitt referensbibliotek.

Är det en tryckt kĂ€lla Ă€r det bökigare, och framför allt mer tidskrĂ€vande: LĂ€gg undan boken, plocka fram dator eller telefon och skriv av stycket som jag vill spara.

Nu finns det ju för all del forskning som sÀger att den som skriver för hand minns bÀttre Àn den som skriver pÄ tangentbord och dÄ Àr det kanske inte lÄngsökt att tro att tangentbord Àr bÀttre Àn klipp-och-klistra.

Men i stunden, nÀr jag sitter och lÀser, Àr det sÄ mycket mer tidskrÀvande att skriva av att jag har fÀrre sparade citat frÄn tryckta kÀllor Àn frÄn digitala. Vilket Àr ett problem, eftersom jag lÀser vÀldigt mycket böcker om digitalisering.

”Köp e-böcker,” tĂ€nker sĂ€kert nĂ„gon.

”Löser inte problemet,” svarar jag. Ur de flesta e-bokslĂ€sare och appar jag testat Ă€r det hopplöst bökigt att kopiera text. Dessutom föredrar jag fortfarande en tryckt bok framför en digital.

För nÄgot halvÄr sedan tröttnade jag till slut pÄ det hÀr manuella arbetet och bestÀmde mig för att följa mitt eget rÄd. NÀr jag förelÀser om hur man kan bli mer effektiv vid dator och telefon brukar jag sÀga att man ytterst sÀllan Àr ensam om de problem man har, och att det alltid nÀstan finns nÄgon som löst det.

SÄ vad var det jag behövde? En app i mobilen som gör det möjligt att fotografera en text och sen omvandlar bilden frÄn ett fotografi till redigerbar text med hjÀlp av bokstavsigenkÀnning. NÀr jag vÀl kommit pÄ vad det var för lösning jag letade efter blev det ocksÄ enkelt att söka pÄ nÀtet. Det tog inte mÄnga minuter innan jag hittade Prizmo Go, och sedan dess finns appen pÄ min iPhones startsida.

Prizmo Go gör precis det jag ville, men bÀttre Àn jag hade tÀnkt. Jag fotograferar sidan med texten jag vill spara, sedan anvÀnds teckenigenkÀnning för att skapa text och slutligen kan jag direkt i bilden dra med fingret för att markera vilka meningar det Àr jag vill spara. De dyker upp i en liten textruta dÀr jag kan lÀgga till nÄgra egna kommentarer innan jag sparar allt till valfri app i mobilen.

Att jag till varje sparat citat skriver en mening eller tvÄ om varför jag sparade den hoppas jag kompenserar för att jag Àr lat och fotograferar originaltexten. Jag vet i alla fall att det hjÀlper mig att hitta tillbaka till sparade citat nÀr jag behöver dem. Hur jag gör det, och appen Drafts som ocksÄ syns i filmklippet, Äterkommer jag till i senare inlÀgg.

Foto Aaron Burden.