đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Hitta tweets frÄn en viss plats

| | | | LĂ€stid: 1 minuter (1395 tecken)

Ibland kan det vara intressant att hitta tweets som skickas frĂ„n en viss plats. Är du journalist vill du kanske se om det finns personer som twittrar frĂ„n en nyhetshĂ€ndelse. Är du kafĂ©Ă€gare Ă€r det kanske intressant att se vad gĂ€ster skriver. Och sĂ„ vidare.

Den som twittrar frÄn en mobiltelefon gör det mÄnga gÄnger med det som kallas för geopositionering pÄslaget. Det innebÀr att inlÀgget pÄ Twitter mÀrks med en gps-position som talar om var twittraren befann sig nÀr inlÀgget gjordes.

Efter kÀnda kÀllon ([konton]) och Àmnen ([hashtaggar]) Àr detta alltsÄ [det tredje sÀttet] att leta efter information pÄ Twitter: Geografisk plats.

En gps-sökning pÄ Twitter kan göras pÄ tvÄ olika sÀtt:

  1. FrÄn sidan för [avancerade sökningar].
  2. Genom att formulera en sökfrÄga till Twitter som innehÄller nyckelordet geocode.

Att anvÀnda sidan för avancerade sökningar Àr det enklaste. Men att anvÀnda geocode ger större kontroll över hur sökningen utförs. Söksyntaxen Àr geocode:X,Y,Zkm. X ersÀtts med latitud, Y med longitud och Z med radien pÄ den cirkel runt platsen X,Y du vill att sökningen ska omfatta.

För att kunna anvÀnda geocode behöver du dÀrför ta reda pÄ longitud och latitud för platsen du Àr intresserad av. Ett sÀtt Àr att anvÀnda Google Maps. Sök efter platsen, högerklicka vid kartnÄlen som hamnar pÄ kartan och vÀlj Vad finns hÀr?. Upp dyker dÄ en liten ruta dÀr longitud och latitud stÄr lÀngst ned. Kopiera siffrorna och klistra sedan in efter geocode: i Twitters sökruta. Sen mÄste du ta bort mellanslaget efter kommatecknet som skiljer longitud frÄn latitud. Och sÄ lÀgger du till exempelvis ,1km för att göra en sökning i en cirkel med radien en kilometer.