Du tÀnker kanske att sannolikheten att nÄgon ska avlyssna just dig Àr liten. Med Signal Àr Ä andra sidan insatsen för att kryptera ocksÄ vÀldigt liten. SÄ varför inte installera?
âMen det gĂ„r ju inte att fundera för mycket pĂ„ all data som samlas in om oss, om alla myndigheter som avlyssnar. DĂ„ blir man ju helt tokig!â
Inte en helt obefogad kÀnsla.
Men det finns en motrörelse. Duktiga programmerare som gör verktyg för kryptering eller anonymitet som Àr sÄ enkla att anvÀnda att man inte behöver fundera för mycket pÄ dem heller.
Signal, som gör det möjligt att bÄde ringa och skicka krypterade textmeddelanden mellan tvÄ mobiltelefoner, Àr det senaste och kanske bÀsta exemplet pÄ det.
Faktiskt sÄ bra att Signal borde finnas installerat pÄ varenda Android och iPhone. Det finns inga uppenbara skÀl att lÄta bli.
Uppgivenheten gÄr att förstÄ⊠#
Reaktionen, att övervakingen och datainsamlingen Àr sÄ omfattande att det bara Àr att ge upp, möts jag av ibland nÀr jag Àr ute och förelÀser eller efter artiklar jag har skrivit. Och det gÄr att begripa uppgivenheten. BÄde myndigheter och företag har sina bevekelsegrunder för att samla in sÄ mycket information som möjligt om oss. Och det finns mÄnga exempel pÄ hur svÄrt det Àr att komma undan. Inte minst har Edward Snowdens avslöjanden visat det.
I veckan har jag börjat lÀsa sÀkerhetsexperten Bruce Schneiers senaste bok, Data & Goliath. Och Àven hÀr finns exempel pÄ hur omfattande och avancerade de tekniska lösningarna för övervakning och datainsamling Àr. Och hur lÀtt det Àr, Àven för de mest trÀnade personerna, att begÄ enstaka, smÄ och till synes obetydliga misstag som ÀndÄ visar sig röja identitet och/eller innehÄll.
âŠmen ocksĂ„ att hantera #
Men det som hÀnt efter alla dessa avslöjanden Àr att en motrörelse kommit igÄng pÄ nÀtet. MÄ hÀnda Àr det inte initiativ som kommer att stÄ emot NSA pÄ sikt. Men det Àr verktyg som fungerar idag. Och dessutom Àr det inte NSA de flesta av oss behöver bekymra oss om, utan snarare en snokande chef eller den kartlÀggning av oss som konsumenter som pÄgÄr pÄ nÀtet (och utanför). Ett sÀtt att hantera det senare Àr att anvÀnda verktyg som Ghostery, ett webblÀsartillÀgg som sÀtter stopp för mycket av den spÄrning som görs pÄ webben och som inte alls bara handlar om att undvika annonser utan ocksÄ om att skydda sin integritet.
Signal krypterar bÄde samtal och meddelanden #
För ett Är sedan lanserades Signal. Det Àr en mobilapp som gör det busenkelt att skicka krypterade meddelanden och ringa krypterade samtal. Det fina i krÄksÄngen Àr att Signal anvÀnder det som kallas för end-to-end-kryptering. Det innebÀr att text och ljud krypteras direkt i appen och sen Àr krypterat i hela överföringen frÄn sÀndarens till mottagarens telefon.
Men Signal har fler fördelar. KÀllkoden Àr öppen, vilket innebÀr att den kan granskats av fler Àn dem som utvecklar programmet. De som stÄr bakom Signal Àr dessutom vÀlkÀnda sÀkerhetsexperter.
Resultatet Àr en app med sÄ högt anseende att den finns med pÄ listan med program som Edward Snowden tipsar Dagens Nyheter om1.
Signal fanns fram till för en vecka sedan bara till iPhone. PÄ Android var det i stÀllet tvÄ syster-appar som behövde installeras: TextSecure för sÀkra textmeddelanden och RedPhone för krypterade samtal. I veckan slogs de ihop till Signal Àven dÀr.
Vem behöver Signal? #
SÄ vem ska installera Signal i sin telefon? Alla, tycker jag. Finessen med appen Àr att den Àr sÄ enkel att anvÀnda att det inte finns nÄgon anledning att lÄta bli. För telefonsamtal Àr det fortfarande enklare att fortsÀtta att ringa pÄ vanligt sÀtt, men för textmeddelanden finns över huvud taget ingen skillnad mellan vanliga sms och Signal. Med den skillnaden att vÀldigt fÄ av mina kontakter har Signal installerat. I praktiken Àr Signal dÀrför ytterst sÀllan ett alternativ i vardagskommunikationen.
Och du tÀnker kanske att sannolikheten att nÄgon ska avlyssna just dig Àr liten.
Med Signal Àr Ä andra sidan insatsen för att kryptera ocksÄ vÀldigt liten. SÄ varför inte installera?
Signal krypterar â men gör dig inte anonym #
Viktigt att pÄpeka Àr att kryptering inte Àr samma sak som anonymitet2. Kryptering döljer innehÄllet i en förbindelse, medan anonymisering döljer identiteten pÄ de som kommunicerar. Ibland behövs det ena, ibland det andra. Ibland bÄde och. Eftesrom Signal utnyttjar anvÀndarnas telefonnummer för att skicka meddelanden och samtal till rÀtt person erbjuder appen inte anonymisering utan bara kryptering. För att bli anonym pÄ nÀtet behövs istÀllet andra verktyg. Som Tor och Tails, ocksÄ det tvÄ verktyg pÄ Snowdens lista.
För att bÀttre inse skillnaderna mellan kryptering och anonymisering gÄr det att göra en liknelse med avlyssning och övervakning: Att avlyssna nÄgon innebÀr att man pÄ ett eller annat sÀtt tar del av innehÄllet i en konversation. Att övervaka nÄgon innebÀr att man pÄ ett eller annat sÀtt lyckas klura ut vilka som kommunicerar, men inte vad de sÀger till varandra3.
AnvÀnder du Signal finns alltsÄ en möjlighet att nÄgon kan se vem du skickar krypterade meddelanden till. Men det ni skriver till varandra förblir hemligt.
Ibland Àr det problematiskt nog att tvÄ personer kan kopplas ihop, att det gÄr att se att de har kontakt. DÄ behöver man anvÀnda tjÀnster som ger anonymitet. Men att du kommunicerar med din familj, din slÀkt och dina vÀnner Àr ingen hemlighet. DÀremot vill ni kanske hÄlla det ni sÀger till varandra hemligt.
DĂ„ erbjuder Signal ett enkelt skydd.
-
Och missa nu inte hela intervjun DN fĂ„tt med honom: Fem timmar med Edward Snowden. â©
-
Ăven om det finns dem som tror det. Aftonbladet, till exempel.  â©
-
Det Ă€r det hĂ€r som brukar kallas för metadata, information om informationen. Och den kan vara nog sĂ„ avslöjande. â©