🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Ditt molnjag följer dig överallt, hela tiden

| | | | | Lästid: 2 minuter (2432 tecken)

Mycket av den data som samlas in och blir en del av våra <em>molnjag</em> hämtas på ställen och i aktiviteter där vi över huvud taget inte tänker på att internet existerar och är en del av det vi gör. Uppdelningen mellan online å ena sidan och offline å den andra sidan är snart helt obefogad att göra, det blir allt svårare att hitta aktiviteter som inte lämnar några digitala spår alls efter sig.

Ett moln.

Molnjag, är det ett bra begrepp för att beskriva den massiva datainsamling om oss alla som ständigt pågår? Frågan ställs i ett blogginlägg av Carl Heath, forskare på Interactive Institute.

I grund och botten håller jag med om det han skriver – och tycker egentligen att “molnjag” är ett ord som bra beskriver den datainsamling som ständigt pågår.

Samtidigt är jag inte alls bekväm med begreppet.

Molnet, så som ordet används i det här sammanhanget, är en del av internet1. Men mycket av den data som samlas in och blir en del av våra molnjag hämtas på ställen och i aktiviteter där vi över huvud taget inte tänker på att internet existerar och är en del av det vi gör. Uppdelningen mellan online å ena sidan och offline å den andra sidan är snart helt obefogad att göra, det blir allt svårare att hitta aktiviteter som inte lämnar några digitala spår alls efter sig.

Tränat på gymmet? Då har du kanske använt ett passerkort för att komma in – och samtidigt blir ditt besök registrerat någonstans. Kanske sparas din inpassering, kanske inte.

Kört bil till köpcentret Emporia i Malmö? Då är bilens nummerskyltar avlästa i parkeringen.

De köp du gör med ditt bankkort är i sig en handelsvara, som bland annat kan användas för att avgöra vilka annonser du får se på nätet.

När jag försökt komma på något jag gör utan att lämna några digitala fotspår alls efter mig har jag inte lyckats. För jag har alltid min mobiltelefon med mig, och då loggar min operatör väldigt mycket information om mig. Här finns information om vilka tider jag brukar äta lunch, kommer till jobbet, går hem, vilken läkarmottagning jag är inskriven på, vilken fotbollsplan jag brukar finnas på och massor av information som i allra högsta grad är privat och personlig.

I blogginlägget tar Carl Heath flera liknande exempel. Och han avslutar med en fråga: Är molnjag ett meningsfullt begrepp eller försvårar det ett samtal?

Jag skulle vilja svara ja på båda frågorna.

Begreppet är meningsfullt, eftersom det sätter ett namn på en företelse som växer, påverkar oss alla och är oerhört viktig att diskutera.

Men jag tror också att det riskerar att försvåra samtalet. Eller kanske snarare sätta skygglappar på det. Till vardags tänker vi inte på hur närvarande internet och annan teknik är. Och samtidigt är molnet, i dagligt tal, väldigt mycket webb och konsumenttjänster på nätet.

Med molnjag finns en risk att vi glömmer internet of things-aspekten av datainsamlingen. Precis som Niklas Angmyr föreslår i kommentarerna till blogginlägget tycker jag att digitaljag är ett bättre alternativ.

Men det riktigt viktiga är inte vad vi väljer att sätta för etikett på den utveckling som pågår. Utan att vi pratar om den. Mycket och ofta.

Foto: akakumo.


  1. Fast egentligen finns inget moln alls. “Molnet” har blivit en metafor för servrar som är kopplade till internet. När vi lagrar något i “molnet” lagrar vi det alltså på ett företags datorer någonstans i världen.