🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Personliga pronomen leder din sökning rätt

| | | | | Lästid: 1 minuter (1313 tecken)

Komplettera din sökning på Twitter med personliga pronomen så ökar chansen att du hittar vad du letar efter. Testa att komplettera sökorden som handlar om det du är intresserad av med <em>jag</em>, <em>vi</em>, <em>min</em>, <em>våra</em> och så vidare.

Sökfunktionen på Twitter.

Komplettera din sökning på Twitter med personliga pronomen så ökar chansen att du hittar vad du letar efter. Tipset kommer från Daniel Victor, redaktör på New York Times. Hans text har rubriken The one word journalists should add to Twitter searches that you probably haven’t considered och jag måste erkänna att han har helt rätt – tanken har aldrig slagit mig.

Twitter är ett väldigt bra verktyg för omvärldsbevakning. Nyligen tipsade jag om hur Nuzzel kan hjälpa dig att hitta intressant läsning även de dagar då du inte har så mycket tid att lägga i ditt twitterprogram. (Det var för övrigt så jag hittade Daniel Victors artikel på Medium!)

Men för bland andra journalister kan Twitter vara bra på många andra sätt. Inte minst för att hitta personer att intervjua kring händelsenyheter. Någon som är på plats och kan berätta vad som händer (eller hände).

Ett sätt är att göra sökningar baserade på plats, vilket är möjligt tack vara att många tweets är märkta med gps-data. Min erfarenhet är dock att geo-sökningarna på Twitter är lite svåra att få tillräckligt pricksäkra.

Vanliga fritextsökningar fungerar bättre. Och det här är Victors tips om personliga pronomen kommer in: Testa att komplettera sökorden som handlar om det du är intresserad av med jag, vi, min, våra och så vidare. Som Daniel Victor visar i sitt exempel används personliga pronomen ofta av dem som själva upplever en händelse, medan personer som kommenterar oftare utelämnar dem.

Jag har inte hunnit att testa, men jag antar att samma princip fungerar bra även i sökningar på “vanliga” sökmotorer.