đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

LĂ€nkfiske med twitterlistor och Nuzzel

| | | | | LĂ€stid: 3 minuter (2634 tecken)

Genom den hÀr kombinationen av fokuserad twitterlista och Nuzzel kan jag alltsÄ ha koll pÄ relevanta lÀnktips Àven nÀr jag inte har möjlighet att ha ett halvt öga pÄ twitterflödet.

Nuzzel gör det lÀttare att hitta intressanta lÀnkar pÄ Twitter.

Förra sommaren upptÀckte jag Nuzzel, ett nÀttjÀnst som hjÀlper mig att hÄlla koll pÄ vad de konton som jag följer pÄ Twitter lÀnkar till. Grundprincipen Àr enkel och bygger pÄ ett slags gemensamt redaktörsskap. Med en ny funktion som fÄtt namnet Custom feeds har Nuzzel precis blivit ett snÀpp bÀttre. Genom att utnyttja Twitters listor blir urvalet pÄ Nuzzel mer fokuserat.

Twitter som kanal för lĂ€stips
 #

Twitter gÄr att anvÀnda pÄ mÄnga olika sÀtt. Ett av de enklaste men samtidigt mest anvÀndbara Àr att tipsa om intressant lÀsning. Jag hittar nÄgot, lÀser och tycker att fler borde göra det. För att ge artikeln spridning skickar jag dÀrför ut en lÀnk till mina följare pÄ Twitter.

Och det omvÀnda gÀller ocksÄ. Jag vÀljer sjÀlv vilka konton jag följer pÄ Twitter och sannolikheten Àr dÀrför relativt stor att lÀnkarna som de tipsar om intresserar mig.

Men hÀr finns ocksÄ en förstÀrkningseffekt: Ju fler av de konton jag följer som tipsar om samma lÀnk, desto större Àr chansen att jag Àr intresserad av den.

Och det Àr precis det som Nuzzel utnyttjar genom att sammanstÀlla topplistor över lÀnkar som Àr populÀra bland dem jag följer. Nyckelordet Àr jag. Det handlar inte om lÀnkar som Àr populÀra pÄ Twitter i stort, utan lÀnkar som de konton jag följer tipsar om.


som Nuzzel fÄngar upp #

Hos Nuzzel finns möjligheten att fÄ en daglig sammanfattning via e-post eller ett mail direkt nÀr en lÀnk delas flitigt. Och gÄr man in pÄ Nuzzels webbsida gÄr det att titta pÄ lÀnkar som delades flitigt för nÄgra dagar sedan.

Under det knappa Är som jag anvÀnt Nuzzel har tjÀnsten hjÀlpt mig att hitta saker som jag annars skulle ha missat. Men en utmaning Àr att jag följer en rÀtt spretig samling konton pÄ Twitter. En del Àr inriktade pÄ svenska teknikbolag, andra pÄ svensk media, flera skriver mycket om it-sÀkerhet och sÄ vidare. Jag Àr intresserad av alla de hÀr ÀmnesomrÄdena, men fram till nu har Nuzzel behandlat lÀnkarna frÄn alla dessa konton i en enda hög.

Listor ger fokuserade sammanstÀllningar #

Men sedan nÄgon vecka tillbaka kopplar Nuzzel till Twitters listfunktion. Det gör det möjligt att skapa nyhetsflöden pÄ Nuzzel som Àr mer fokuserade Àn vad ens samlade Twitterflöde ger sken av. Jag testade funktionen genom att skapa twitterlistan journosec och la till konton som pÄ olika sÀtt twittrar om journalistik, nÀtsÀkerhet och integritet, Àmnen som i allra högsta grad Àr relevanta för mig och andra journalister att hÄlla koll pÄ.

Genom den hÀr kombinationen av fokuserad twitterlista och Nuzzel kan jag alltsÄ ha koll pÄ relevanta lÀnktips Àven nÀr jag inte har möjlighet att ha ett halvt öga pÄ twitterflödet.

twitterlistor

För att anvÀnda Nuzzel pÄ det hÀr sÀttet behöver du först skapa dina Twitter-listor. Det kan du bland annat göra frÄn twitter.com. GÄ till det konto du vill lÀgga till, klicka pÄ LÀgg till eller ta bort frÄn listor och vÀlj eller skapa en ny lista. DÀrefter gÄr du till Nuzzel och loggar in genom att koppla Nuzzel till ditt Twitter-konto. Sen hittar du dina listor i rutan till höger, under rubriken Your Custom Feeds.

Om listan du precis skapat inte syns, ha tÄlamod. Enligt Nuzzel tar det upp till ett dygn innan helt nya listor dyker upp.