🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Två principer och tre produkter för dina säkerhetskopior

| | | | Lästid: 4 minuter (4133 tecken)

På .SEs blogg läser jag att idag, den 31 mars, är World Backup Day. Bra tillfälle att skriva om hur jag löst säkerhetskopieringen av min Macbook.

Ett tangentbord med en särskild knapp för backup.

På .SEs blogg läser jag att idag, den 31 mars, är World Backup Day. Bra tillfälle att skriva om hur jag löst säkerhetskopieringen av min Macbook. De generella resonemangen här nedan gäller även om du använder en Windows-maskin, men inte de specifika programmen1.

Strax några konkreta tips på program och lösningar, men först två viktiga grundprinciper:

  1. Säkerhetskopiorna måste skapas automatiskt. Ska du göra det för hand blir det inte av och då är risken stor att de där viktiga filerna saknas.
  2. Säkerhetskopian måste förvaras på ett annat ställe än datorn. Annars är risken stor att också säkerhetskopian försvinner när datorn blir stulen eller brinner upp.

Också värt att tänka på: Uppdaterade säkerhetskopior är inte bara ett skydd mot borttappade datorer eller kraschade hårddiskar – de fungerar också som ett skyddsnät som dämpar fallet vid egen dumhet. Som att råka markera all text i dokumentet, trycka radera och sen spara2. Eller en ångerknapp då man efter några timmars jobb inser att den valda lösningen inte blir bra och man vill hoppa tillbaka till hur saker och ting var vid arbetsdagens början3.

Säkra dokument eller hela datorn? #

Det kan också vara värt att fundera på skillnaden mellan att ta säkerhetskopior på arbetsdokument och att ta en säkerhetskopia på hela datorn, inklusive operativsystem och alla program.

Dokumenten är givetvis viktigast, operativsystem och program går att installera igen. Men det är också en fråga om tid. Med en komplett säkerhetskopia på hela datorn går det snabbare att vara igång igen efter det som inte fick hända har hänt.

Moln eller lokalt? #

En annan fråga som måste ha ett svar: Ska säkerhetskopiorna sparas till en extern hårddisk eller till en molntjänst. Av listan ovan följer att en molntjänst är bäst. Programmen som hör till dem sköter säkerhetskopierandet utan att du behöver tänka på det samtidigt som kopiorna hamnar på en server långt från din dator.

Men det finns några tillfällen då en molntjänst inte är optimal: Riktigt stora datamängder tar riktigt lång tid att kopiera till molnet. Och riktigt känsliga filer har inte i molnet att göra alls. För en komplett kopia av både dokument och operativsystem är inte heller molnet ett vettigt alternativ.

Utgångspunkten är alltså att välja en molntjänst framför en extern hårddisk. Men ännu bättre är att låta de två alternativen komplettera varandra.

SuperDuper, Arq och Nifty #

För mina kompletta säkerhetskopior använder jag SuperDuper. En fin finess med det programmet är att jag kan plugga in min externa disk i en annan Macbook och starta från den. Blir jag av med min dator behöver jag alltså bara skaffa en likadan, strata från min säkerhetskopia, flytta den till den nya datorns hårddisk och så är jag igång igen.

Nackdelen med SuperDuper är att den lösningen vare sig är automatisk eller till en annan plats. Tidsaspekten löser jag med påminnelser i min att göra-lista, platsfrågan genom att ha två hårddiskar varav en alltid är på ett annat ställe än datorn.

Att säkerhetskopiorna på mina externa diskar inte uppdateras så ofta är nu inte något stort problem eftersom jag också ser till att skapa automatiska kopior av alla mina artiklar och andra viktiga dokument.

Och det gör jag med Arq. Arq är ett backupprogram som skickar mina säkerhetskopior till molnet. Det fina är att Arq går att använda med många olika lagringstjänster. Som Google Drive, Dropbox eller Microsofts Onedrive. Om man redan betalar för lagringsutrymme hos någon av dem går det utrymmet alltså att använda även för säkerhetskopior4.

Men jag nöjer mig faktiskt inte ens med de två lösningarna. Jag åker ofta tåg mellan Vänersborg och Stockholm och jobbar då på vägen. Problemet är att internetuppkopplingen är undermålig på stora delar av sträckan och jag därför inte kan lita på att Arq lyckas med sina säkerhetskopior. Och jag vill inte bära med en extern hårddisk.

Lösningen är Nifty, en liten kortläsare som inte sticker ut en millimeter från datorn. Det innebär att den kan sitta i hela tiden. I kortläsaren sitter ett kort som rymmer 64 GB. Gott om plats för en säkerhetskopia av de allra viktigaste katalogerna i datorn: De som innehåller mina artiklar. Sannolikheten för att datorn ska krascha just när jag sitter på ett tåg, utan internetuppkoppling och ha ägnat timmar åt att skriva en artikel är givetvis väldigt, väldigt liten. Men prislappen för en Nifty är bara några hundralappar.

Foto: GotCredit.

  1. Om du kör Windows är mitt förslag att du tittar på Microsoft inbyggda lösning för säkerhetskopiering till extern hårddisk, men ännu hellre slänger ett öga på Crashplan för backup till molnet.
  2. Ja. Har hänt. Blev räddad av säkerhetskopian.
  3. Har också hänt.
  4. För kom ihåg: Google Drive, Onedrive och Dropbox är inte tjänster för säkerhetskopiering utan tjänster som gör det enkelt att dela dokument mellan olika användare och prylar. Det är en hårfin, men viktig skillnad, som bland annat handlar om vad som händer när en fil raderas.