🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig! En av de saker som inte är på plats är kommentarsfältet.

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Välj filformat för framtiden

| | | | | Lästid: 3 minuter (2521 tecken)

Innan du börjar använda ett nytt program eller en ny tjänst, fundera på värdet i den information som du tänker fylla den med. Om det är saker som kommer att vara värdefulla för dig på sikt, försäkra dig om att du också kan komma åt datan i framtiden. Även om du byter till ett annat operativsystem i framtiden. Eller om företaget som utvecklar den gör förändringar som inte ligger i linje med dina önskemål.

[caption id="attachment_7427" align="aligncenter" width="1440"]Ulysses och Marked hjälper mig att spara mina texter för framtiden. Ulysses och Marked hjälper mig att spara mina texter för framtiden.[/caption]

Den senaste versionen av Apple-programsvit iWork, iWork 13, öppnar inte filer som är skapade med iWork 08 eller tidigare. Det lärde jag mig i veckan, när jag lyssnade på senaste avsnittet av Accidental Tech Podcast.

Redan i våras skrev Infoworld om problemen men det här var första gången jag hörde talas om dem. Kanske för att jag sedan länge valt bort Apples program. Till stor del av rädsla för att just det här ska hända1.

Men jag måste ändå säga att jag blir förvånad över att Apple låter det här problemet uppstå så snart, och i en produkt som de själva har full kontroll över. Det har inte gått mer än åtta år sedan Apple lanserade iWork 08 – och den som idag använder den senaste versionen för att öppna ett dokument skapat i något av programmen möts alltså istället av en uppmaning att leta reda på en kopia av iWorks 09.

Jag har många gånger argumenterat för att man behöver vara lite försiktig när det gäller vilka filformat man använder: Är det en Windows-dator som står på ditt skrivbord idag är den kanske ersatt med något helt annat om fem år, då har du kanske inte ens en traditionell dator längre. Kan du då vara säker på att dina dokument fortfarande går att öppna?

Men det här?

Lösningen är givetvis att i möjligaste mån undvika företagens egna filformat och i så stor utsträckning som möjligt spara dokument i format som är väl kända och stöds på många håll.

När det gäller textdokument valde jag för många år sedan att spara mina artiklar och blogginlägg i Markdown. Det är rena textfiler som i stort sätt går att öppna på vilken pryl som helst som har ett skärm och tangentbord, men med den finessen att det också finns en syntax för att definiera vad som ska vara rubrik, vad som är citat, text som ska vara kursiverad och så vidare.

Men fördelen med Markdown är inte bara att det är ett format som är så framtidssäkert som något kan bli. Det innebär också att det är väldigt flexibelt här och nu. Att byta från ett ordbehandlingsprogram till ett annat är inga som helst problem, så länge båda har stöd för Markdown. Och åtminstone till Mac och Apples bärbara prylar är utbudet stort.

Just nu använder jag Ulysses för att skriva på dator och Marked för att skapa html- och pdf-versioner av mina texter. I telefon och platta kör jag istället Byword, i väntan på en iOS-version av Ulysses.

Innan du börjar använda ett nytt program eller en ny tjänst, fundera på värdet i den information som du tänker fylla den med. Om det är saker som kommer att vara värdefulla för dig på sikt, försäkra dig om att du också kan komma åt datan i framtiden.

Även om du byter till ett annat operativsystem i framtiden.

Eller om företaget som utvecklar den gör förändringar som inte ligger i linje med dina önskemål.


  1. En annan viktig anledning är att jag inte behöver alla finesser i de stora officepaketen: Jag behöver program som låter mig skriva text, varken mer eller mindre.