Rådet från de forskare jag intervjuat om det här är på samma gång enkelt och svårt: Det viktiga är att ha en bra relation till sina barn.
Aftonbladet drar idag igång en artikelserie om grooming, vuxna som på nätet närmar sig barn och ungdomar i sexuellt syfte. I en sidoartikel har Aftonbladet bland annat intervjuat forskaren Elza Dunkels:
– Mannen bad om att få en bild, sen ville han ha fler och fler. Det är klassisk manipulation, säger hon bland annat.
Medan jag fortfarande skrev Teknikbloggen på dn.se var föräldraskap och internet ett återkommande ämne. En av dem jag intervjuade var kammaråklagaren Helene Gestrin. Hon uppmanar föräldrar att inte hota sina barn med internetförbud, bland annat med anledning av det som Elza Dunkels säger till Aftonbladet. Till mig sa Helene Gestrin:
– I fall där ungdomar blir utsatta på internet så har jag i ett antal olika utredningar sett att barn och ungdomar drar sig från att prata med sina föräldrar om det. De är rädda för att föräldrarna ska skuldbelägga dem, att de lagt till någon i chattprogrammet som de inte borde, eller att datorn eller internetuppkopplingen ska tas ifrån dem. Och har man någon gång tidigare fått nätförbud, då drar man sig ännu mer för att prata om problem på nätet.
När den vuxne ställer barnet inför ett ultimatum – “skicka mig en nakenbild eller så skickar jag den där du visar brösten till dina föräldrar” – finns alltså en risk att det första alternativet upplevs som det bästa.
Rådet från de forskare jag intervjuat om det här är på samma gång enkelt och svårt: Det viktiga är att ha en bra relation till sina barn.
Här finns länkar till fler av de texter jag skrivit om föräldraskap och internet.